Varno poletje: Urejenost in osvetlitev vplivata na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije

  • Domov
  • Novice
  • Varno poletje: Urejenost in osvetlitev vplivata na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije

Koper, 26. 5. 2022 - Letošnji posvet VARNO POLETJE z naslovom "Vpliv urejenosti in osvetlitve na občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije" se je odvijal v Kopru. Tradicionalno srečanje sta organizirala Policijska uprava Koper in UP FTŠ Turistica z namenom osveščanja o varnosti in njenem pomenu pred začetkom glavne turistične sezone. Letošnja tema okrogle mize se je osredotočila na segment varnosti življenja v urbanem prostoru obalnih mest in občin. Urejenost  ali  neurejenost okolice je še bolj kot za obiskovalce in turiste pomembna za domačine, ki v kraju stalno živijo.

Dogodek se je pričel s predstavitvijo statistike kriminalnih dejanj v obalnih mestih, ki ga je predstavila kriminalistka Andreja Moličnik Potepan, in s predavanjem  kriminalista Mateja Družine za lastnike in najemnike lokalov o preventivnem ravnanju v primeru vlomov in vandalizma ter ropov. Lastniki lokalov so predstavili svoje  izkušnje in prizadevanja, da bi skupaj z Občino  poiskati  rešitve  za  večjo  varnost,  predvsem v smeri preventivnih  ukrepov.  Izpostavili  so,  da  že  občasne  skupne  patrulje policistov in redarjev vplivajo na večji občutek varnosti lokalnih prebivalcev, dnevnih obiskovalcev in turistov.

 

V drugem delu posveta se je pod vodstvom moderatorja dr. Janeza Mekinca z UP FTŠ Turistice izvedla okrogla miza na temo vpliva urejenosti in osvetlitve na  občutek varnosti obiskovalcev turistične destinacije. V začetku posveta je Mark Burton-Page, direktor mednarodne mreže mest za urbano razsvetljavo LUCI (Lighting  Urban Community International) v video-posnetku predstavil organizacijo ter razmišljanja o vplivu osvetljevanja mest na varnost in turizem. LUCI pomaga mestom, da se soočajo s novimi oblikami urbanega razvoja, življenjskega sloga in potrebami po bolj trajnostnem razvoju ter pomaga pri iskanju ustreznih odgovorov na velike izzive z osvetljevanjem.

Prof.  dr.  Gorazd  Meško je izpostavil nekatere izzive kot so prostori znotraj obalnih občin, kjer je največ kriminala v urbanem in ruralnem okolju, prikazal je povezavo med urejenostjo okolja in pojavnostjo kaznivih dejanj ter orisal katere ukrepe policija izvaja ali predlaga z namenom boljše urejenosti okolice in s tem zmanjšanja kriminalitete oziroma drugih kršitev. Damjan Sever s Policijske uprave Koper je v razpravi izpostavil primer dobre prakse urejenosti nekaterih območij v Kopru. Poudaril je, da so prav policisti velikokrat pobudniki za ureditev določenih okolij, prav tako pa so tudi pobudniki koordinacij in različnih dogovorov za izboljšanje varnosti. Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Mestne občine Koper, pa je kot primer izpostavila, da v okviru aktualnega festivala Art pravkar potekajo poslikave podhodov z umetniškimi deli, ki daje drugo podobo temnim podhodom in hkrati možnost umetniškegaizživljanja. S kulturnimi in preventivnimi dejavnostmi se oblikujejo v zanemarjenih in zapostavljenih točkah novi prostori, kjer se tako prebivalci kot obiskovalci počutijo prijetneje in predvsem varneje. Dr. Meško  je  še  izpostavil,  da  je  partnersko  sodelovanje med komunalo in redarstvom dobra rešitev tako pri razbremenjevanju policije kot tudi pri socialni vlogi, ki jo lahko prevzemajo redarji in pomagajo poleg urejanja prometa tudi informirati in usmerjati turiste.

Skupna ugotovitev razprave je bila, da je v Sloveniji še vedno okolje zelo urejeno v primerjavi z drugimi tujimi prestolnicami in turističnimi kraji, kar je potrebno ohranjati in  vzdrževati. Prav tako je povezovanje vseh lokalnih akterjev v okviru varnostnih svetov pred sezono ključnega pomena. To prispeva k varnejšemu poteku turistične sezone.

Tako  Policija  kot  turistični ponudniki si želimo, da  bi bila turistična sezona čim bolj varna, zato se vsako leto trudimo z ozaveščanjem in preventivnim delovanjem.  Zavedamo se, da lahko s skupnimi močmi naredimo veliko več kot bi naredil vsak sam.