Turistica@World blog

MÁLAGA – celoletno doživetje v sončnem gradu Španije

Tip mobilnosti (praksa/študij): Celoletni študij

Naziv gostujoče institucije in kraj: UMA Turismo, Malaga, Španija

Ime programa mobilnosti: Erasmus+

 


Tri namigi/priporočila

 • Če se želite naučiti hitro španščine, se vključite v Buddy program, spoznajte se in družite se s španski govorci, a za dodatno podporo si pomagajte z OLS platformo in aplikacijo Duolingo.
 • Udeležite se čim več dogodkov organiziranih s strani fakultete, Erasmus skupin in potovalnih agencij (kot je npr. MSE), saj so te precej zanimive, in na ta način spoznate veliko mednarodnih študentov.
 • Vse boste zaključili pravočasno, zato bodite brez strahu in uživajte v nepozabni izkušnji.

 

Zakaj ravno ta »univerza« oz. »država«?

UMA Turismo sem izbrala, ker sem se želela naučiti več o španski kulturi, tradiciji in se prepričati o obstoječih stereotipih. Želela sem se naučiti španskega jezika in vedela sem, da se je bom z vsemi predmeti v španščini zagotovo naučila. Veliko predmetov se je prav tako ujemalo s predmeti na Turistici, tako da sem uspela obenem zaključiti obveznosti v Sloveniji.

O univerzi oz podjetju

UMA Turismo je zelo zanimiva fakulteta, ki bi jo priporočila vsem. Zgradba, notranjost in okolica so zelo lepo urejeni in organizirani za študente. Fakulteta je primerna in dobro pripravljena za študente na izmenjavi – organizirani so uvodni dnevi (ki jih priporočam vsem), sprejem dobrodošlice in poslovilna ceremonija na koncu leta, Buddy program (pomemben za študente, ki prihajajo, saj se pred prihodom izpolni obrazec, na osnovi katerega vas potem povežejo z lokalnim študentom, ki ima podobne navade in interese; tako se boljše in lažje znajdete na fakulteti in v mestu. Nanje se lahko obrnete že pred prihodom za vse informacije, ki jih potrebujete; tako se tudi bolj hitro vklopite v špansko družbo in kulturo. Predavanja so, v mojem primeru, za mojo smer in letnik, potekala v španščini, razen predmeta angleščina. To je lahko omejitev za nekoga, ki ne govori španščine, ampak če se hitro učite pravzaprav niti ne. Predavanja se udeležujete z vsemi ostalimi rednimi študenti, ki so zelo prijazni in vam vedno pomagajo. Presenetil me je odnos profesorjev do študentov na predavanjih in na fakulteti nasploh. So zelo prijazni, ne trudijo se vzpostavljati stroge avtoritete, temveč so bolj odprti, (kliče se jih npr. po imenu), zelo spodbujajo interakcijo in dober odnos s študenti. Veliko so pripravljeni pomagati, predvsem pri študentih na izmenjavi. Zanimivi so se mi zdeli zaključni projekti, ki s sprotnim delom in končnim izpitom sestavljajo tudi končno oceno. Pri nalogah se spodbuja svoboda, kreativnost, iznajdljivost in timsko delo. Pri določenih predmetih zaključno oceno sestavljajo samo sprotno delo in zaključna naloga, tj. brez izpita. Mednarodna pisarna, tajništvo in osebje fakultete skupaj s študenti so vedno pripravljeni pomagati pri vseh nejasnostih. Hitro sem dobila odgovor na vse zahteve in vprašanja, ki sem jih poslala prek e-pošte, veliko pa mi je pomagal tudi tutor. Na fakulteti je večinoma obvezen obisk seminarjev, kar je dobro, saj so ti zelo zanimivi in zajemajo veliko področij turizma. Nudijo tudi zanimive poslovne priložnosti. Na splošno sem bila presenečena in zadovoljna z načinom izvedbe predavanj, odnosi profesorjev do študentov in celotno organizacijo programa fakultete.

Nastanitev

Kar zadeva nastanitve: v prvem semestru sem imela srečo, da sem zelo enostavno našla stanovanje, ki ni bilo daleč od centra (približno 20 minut hoje). Objavila sem, da iščem sobo v Facebook skupini za Erasmus študente v Malagi in oglasila se mi je stanodajalka sama. Za to sobo sem plačala 250 € skupaj s stroški. V drugem semestru sem imela več težav, saj sem začela iskati prepozno. Na žalost sem se srečala tudi z goljufoma (prepoznate jih tako, da enostavno ne morete zaupati v to, kar govorijo, iščejo velike vsote denarja vnaprej in običajno ne dovoljujejo ogleda stanovanja v živo). Na koncu sem stanovanje našla po priporočilu in prek Erasmus WhatsApp skupine (v njej lahko oglašujete in se informirate o vsem). Drugo stanovanje je bilo dražje kot prvo – 350 € na mesec, poleg tega pa sem morala plačati še rezervacijo v višini 100 €, komisijo 100 € in stroške v višini 20 € na mesec. Oba stanovanja in sobi sta bila zelo lepo in moderno urejena, v njih smo bivale 3-4 osebe, in imela so vse, kar sem potrebovala, razen klime/ogrevanja (kar večina nastanitev za najem v Španiji sploh nima). V prvem stanovanju nisem imela pogodbe, v drugem sem jo imela in tudi plačala depozit v višini 350 €. Na splošno sem bila precej zadovoljna.

Stroški

Stroški potovanja z letalom do Španije so v mojem primeru (letela sem iz Dubrovnika) znašali okoli 250 - 350 €. Stroški stanovanja so v prvem semestru znašali 250 €, v drugem pa, ko upoštevam vse stroške, vključno z elektriko in vodo, približno 420 € na mesec. Stroški hrane so se gibali med 200 - 250 € na mesec, a lahko tudi manj. Članstvo v telovadnici GoFIT je znašalo približno 50 € na mesec, medtem ko je bila cena za SynerGym približno 25 € na mesec. Mesečna avtobusna vozovnica je znašala približno 17 €, čeprav se je cena tekom leta spreminjala, vendar ni presegla te vrednosti. Osebni stroški so odvisni od vaših navad in aktivnosti ter od krajev, ki jih želite obiskati. Vstopnice v diskoteke običajno stanejo med 10 - 20 €, cene pijač v klubih so vedno višje kot v barih (od 5 € naprej). Cene hrane in pijače v restavracijah in barih se razlikujejo glede na kategorijo in vrsto obrata; obstajajo lokali z bolj ugodnimi cenami, pa tudi tisti z bolj ekskluzivnimi cenami.

Kulinarika & študentska prehrana

V Španiji me je resnično presenetila raznolikost ponudbe različnih vrst hrane, tako v supermarketih kot v restavracijah. Hrana je tudi cenovno ugodnejša kot v Sloveniji. Cena hrane, če se odločite jesti zunaj, je sprejemljiva, vendar seveda odvisna od vrste in kategorije lokala. Zelo priporočam, da poskusite čim več tradicionalnih jedi, med katerimi izstopajo croquetas, paella, specialitete z ribami in morskimi sadeži ter rabo de toro. V Španiji so prav tako zelo znani prigrizki – tapas, in odlična vina. Zato vam priporočam obisk lokala Casa Lola ter restavracij, kot so Los Gatos, El Pimpi in Kraken.

Kar zadeva študentsko prehrano, niso na voljo boni, kot smo jih vajeni pri nas, vendar na fakulteti obstaja študentska menza, kjer se pripravljajo obroki po ugodni ceni, tj. 5 - 6€, in če se registrirate na UMA Aplikaciji, je cena še ugodnejša, približno 3 € za poln obrok. Sama sem večinoma pripravljala hrano doma ali pa sem jedla zunaj. Hrana, ki se je pripravljala za kosilo na fakulteti, mi ni bila preveč všeč, zato sem pogosto izbrala opcijo sendviča po naročilu, ki stane približno 2,5 €, tj. kadar sem jedla na fakulteti.

Urejenost javnega prevoza

Javni prevoz je zelo urejen in dobro organiziran. Na voljo so avtobusi, vlaki, taksiji in Uber prevoz, prav tako pa je mogoče najeti skuter, kolo in podobno. Avtobusni prevozi in vlak so na voljo pogosto, obratujejo ves dan in običajno do 2. - 3. ure zjutraj. Cene vozovnic so ugodne; za eno vožnjo z avtobusom ta znaša 1,40 €, medtem ko je cena vožnje z vlakom odvisna od destinacije, vendar znaša približno 2 €. Mesečne vozovnice so prav tako cenovno ugodne. Sama sem plačevala le to za avtobus, saj sem ga najpogosteje uporabljala za prevoz do fakultete, in cena mesečne vozovnice je znašala približno 17 €.

Lokalna kultura, navade, stereotipi in realnost

Za Španijo sem se odločila predvsem zaradi njene bogate kulture, saj sem si želela spoznati njene navade, preveriti, ali stereotipi, ki so ji pripisani, držijo, ter se naučiti nekaj novega. Španska kultura je zelo izrazita tudi v Malagi, znana pa je tudi po svoji tradicionalni andaluzijski kulturi. Lokalci so izjemno prijazni in gostoljubni, vedno pripravljeni pomagati in uživati v druženju s prijatelji ter družino. S svojo "špansko družino" smo kljub različnim urnikom obveznosti enkrat na teden skupaj šli na kosilo ali večerjo.

V Malagi je še posebej priljubljena flamenko glasba in ples, kar se odraža skozi različne lokalne festivale in prireditve. Dogodki so organizirani skozi celo leto, priložnosti za praznovanja pa so pogoste. Še posebej izstopa obdobje pred novim letom, ko se cel december organizirajo glasbeni spektakli po različnih delih mesta.

Glede stereotipov je pomembno vedeti, da Španci uživajo v umirjenem tempu življenja, radi si vzamejo čas za hrano in druženje s prijatelji ter se sprostijo. Prav tako so strastni ljubitelji nogometa, zlasti priljubljenega kluba Málaga CF. Španska družba je znana po svoji svobodoljubnosti, spoštovanju različnosti ter odsotnosti tabu tem, ki bi jih lahko našli drugje.

Vendar pa je vsak posameznik edinstven, zato je vedno priporočljivo ohraniti odprt um, biti prijazen in spoštovati lokalne običaje ter navade.

Zanimivi kraji & aktivnosti

Ena od značilnosti Malage, ki me je najbolj navdušila, je dejstvo, da vedno obstaja veliko možnosti za različne aktivnosti. Mesto ponuja oglede številnih zanimivih krajev in veliko aktivnosti. Alcazaba in Gibralfaro sta neločljivo povezana z mestom. Alcazaba je utrjen grad arabske dediščine, ki ga lahko obiščete (vstopnina je 3 €), bližnji Gibralfaro pa hrib, na katerega se lahko povzpnete in uživate v osupljivem razgledu na mesto in obalo. Paseo del Parque me je prijetno presenetil s svojo oazo zelenja in cvetličnimi vrtovi, kjer lahko sprehajanje prinaša občutek bivanja v mirnem tropskem raju. Obiskala sem tudi muzeje, čeprav nisem velika navdušenka, med njimi pa izstopa muzej Picasso, ki predstavlja samo mesto. Katedrala Malage me je prevzela s svojimi podrobnostmi in veličastnostjo; ob nedeljah je vstop brezplačen. Playa Malagueta je priljubljena plaža tako med domačini kot turisti.

Poleg raziskovanja mesta se lahko odločite za različne aktivnosti, ki jih ponujajo fakulteta ali lokalne turistične agencije, kot je obisk mesta Ronda, planinarjenje, uživanje v tapasih v lokalnih barih, udeležba na jezikovnih izmenjavah (kjer spoznavate in se družite z drugimi mednarodnimi študenti) ter moja najljubša aktivnost – obisk ture Caminito del Rey.

Življenje po predavanjih

Po končanih predavanjih se odpre veliko možnosti, odvisnih od posameznikovih navad. Osebno sem se vedno odpravljala v telovadnico, saj je to zame nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Nočne klube sem redkeje obiskovala, imela pa sem cimro, ki je skoraj vsak dan odhajala na zabave. Tedensko sem se s prijatelji iz Španije odpravila na kosilo ali večerjo. Prav tako sem sodelovala na posebej organiziranih dogodkih, ki so bili namenjeni študentom na izmenjavi, in tako sem spoznavala mesto, okolico ter druge mednarodne študente. Med te dogodke so spadale Trivial večerje, jezikovne izmenjave, potovanja in podobni dogodki.

PROS & CONS

Prednosti:

 1. Klima v Malagi je prijazna skozi celo leto. Poletje traja skoraj do novembra, zima pa se konča konec februarja, nato pa se temperature spet dvignejo in ljudje pričnejo nositi kratke rokave. Sicer pa je poleti izjemno vroče. Skozi leto je prevladujoče sončno vreme, dežja pa je malo.
 2. Malaga ima bogato zgodovino, kulturo ter pestro gastronomsko in naravno ponudbo (plaže, hribe itd.), kar jo naredi privlačno za življenje, obiskovanje in raziskovanje.
 3. Mesto ponuja številne festivale in dogodke skozi celo leto, kot so Semana Santa, Feria de Malaga ter festivali hrane in glasbe. To omogoča izkušnjo živahne lokalne kulture.
 4. Izmenjava v Španiji omogoča bogato izmenjavo različnih kultur, saj se veliko študentov odloči za izmenjavo ravno tukaj, kar v mestu ustvarja mednarodno vzdušje.
 5. Možnost učenja španščine prek vsakodnevne interakcije z domačini.
 6. Živahno družabno in študentsko življenje.
 7. Veliko priložnosti za potovanja in morebitno delo.

Slabosti:

 1. Stroški življenja, zlasti za najem sob in stanovanj, so visoki. Če želite živeti sami, se lahko stroški hitro povečajo.
 2. Ob določenih dogodkih in poleti je veliko turistov, kar lahko v nekaterih primerih povzroči gnečo.
 3. Španci na splošno ne govorijo veliko angleško, kar lahko predstavlja jezikovno oviro v komunikaciji z domačini, če ne obvladate španščine.
 4. Različne metode poučevanja na fakulteti se lahko izkažejo kot izziv za tiste, ki so navajeni domačega študijskega programa.
 5. Omejena ponudba predmetov v angleškem jeziku.

Avtorica: VASILISA MATOVIĆ
vasilisaasi2709@gmail.com

PREBERI VEČ

Dežela tisočerih jezer

Moji trije namigi:

 • Udeležuj se veliko dogodkov saj boš tako spoznal nove prijatelje (ne pozabi, da ste vsi v enaki situaciji, zato je spoznavanje drugih ljudi precej lahko);
 • Spakiraj zelo topla oblačila, smučarske hlače in rokavice, dobro obutev in nogavice (skrivnost, kako ostati topel, je v veliko plasteh oblačil);
 • Uživaj na polno, saj si boš ustvaril/a nepozabne spomine.

ODLOČITEV ZA IZMENJAVO IN MNENJE O UNIVERZI

Za svojo študijsko izmenjavo sem si izbrala spomladanski semester na finski univerzi Laurea University of Applied Sciences, ki se nahaja v Helsinkih. Izbrala sem jo, ker so me zanimale nordijske države, njihova kultura in način življenja. Univerza je bila na študente na izmenjavi zelo dobro pripravljena, saj so organizirali uvodne dneve. Vsem priporočam udeležbo na le-teh, saj ti razložijo vse, kar je potrebno vedeti in tako lažje spoznaš nove prijatelje. Predavanja so potekala v angleškem jeziku in bila skupaj z njihovimi rednimi študenti, kar je omogočilo še večje spoznavanje finske kulture, saj kdo drug bolje pozna Finsko kot pa njeni prebivalci. Delo je večinoma potekalo po skupinah in bilo praktično usmerjeno. To pomeni, da smo sodelovali s finskimi podjetji ali delali svoje raziskave. Všeč mi je bilo, da smo pri delu imeli veliko svobode in lahko delali na svoji kreativnosti. Pozitivno me je presenetilo, da večina predmetov ni imela končnih izpitov, ocenilo se je tvoje sprotno delo in konča naloga. Še pred prihodom na Finsko me je kontaktiral tutor, ki mi je pomagal z vsemi vprašanji in mi bil na voljo ves čas izmenjave. Prav tako me je ob prihodu pričakal na letališču, vendar je to odvisno od vsakega tutorja posebej.

STROŠKI

Stroški na Finskem so nekoliko višji kot v Sloveniji, predvsem kar se tiče hrane in študentskega življenja. Zelo drage so alkoholne pijače zaradi visokega davka. V celoti sem dobila okrog 3900 € finančne pomoči, kar mi je zadoščalo za najemnino in prehrano. Z drugimi študenti smo velikokrat jedli na fakulteti in v drugih študentskih restavracijah, kjer je celoten obrok stal 3 evre. Priporočam, da pred izmenjavo prihranite tudi nekaj lastnega denarja, da se lahko tako udeležite veliko dogodkov in izletov.

NASTANITEV

Nastanitev sem našla v sklopu organizacije HOAS, ki ponuja opremljena stanovanja študentom na izmenjavi. Priporočam izbiro te organizacije, saj sodelujejo z univerzo. To pomeni, da po vsej verjetnosti dobite stanovanje blizu svojega kampusa in tako stanujete s študenti iste fakultete. Prav tako je najugodnejša možnost in, če se v stanovanju kaj pokvari, HOAS vse uredi. Ker je število stanovanj omejeno, se prijavite pravi čas (več stanovanj je običajno na voljo v spomladanskem semestru). Cena mojega stanovanja je bila okrog 450 €, delila pa sem si ga z dvema osebama (vsaka svojo sobo).

JAVNI PREVOZ

Za javni prevoz sem mesečno odštela 60 evrov, saj se je moje stanovanje nahajalo v C coni. Helsinki imajo zelo dobro urejen javni prevoz in sama sem ga uporabljala vsak dan. Vlaki vozijo redno do centra in pozno v noč. Na voljo so še avtobusi, metro in tramvaj. Včasih se stanovanja ne nahajajo v bližini centra. Sama sem živela v predmestju, in sicer kraju Espoo. Vendar zaradi dobrega javnega prevoza to ni bila težava, saj sem do fakultete z vlakom rabila okrog 15 min, ter do centra 30 minut. Zelo hitro se navadiš na te razdalje in ker vlaki vozijo zelo pogosto to ni ovira, da ne bi moral obiskati mesta kadarkoli bi si želel. Prav tako imajo ugodne hitre vlake po Finski, s katerimi je lahko odkrivati bližnje kraje.

KULTURA/ZANIMIVOSTI

O Fincih obstaja kar nekaj stereotipov, in sicer da so precej introvertni, zadržani, ljubitelji savne in hokeja. To lahko potrdim, saj te na ulici ne bodo pozdravili, težko jih je spoznati in večinoma ne začnejo pogovora. Vendar kmalu spoznaš, da je to njihova kultura in da so v resnici zelo prijazen in vljuden narod. Včasih moraš le ti začeti pogovor, da se sprostijo in povedali ti bodo vse. V spomladanskem semestru sem imela možnost doživeti pri njih enega izmed največjih praznikov, in sicer 1. maj oziroma Vappu. Praznik je bolj namenjen študentom in skozi cel april se vrsti veliko dogodkov, ki vodijo do konca meseca, kjer se množice zberejo v parkih in na trgih, imajo piknike in se veselijo konca šolskega leta. Posebna izkušnja so tudi nizke temperature in pomankanje sonca, saj je v zimskih mesecih le nekaj ur svetlobe in večina dni se sonce kljub temu ne pokaže. Prav nasprotno je v drugem delu spomladanskega semestra, kjer je veliko svetlobe in sonca.

ŽIVLJENJE PO PREDAVANJIH

Študentske organizacije čez vse leto skrbijo za organizacijo dogodkov. Poseben običaj študentov je, da nosijo barvne kombinezone in skozi dogodke zbirajo našitke, ki si jih morajo ročno našiti na obleko. Več našitkov in dodatkov imaš, bolje izgledaš. Nosijo jih vsepovsod, tako na zabave, predavanja in vse dogodke. V Helsinkih imajo veliko muzejev in drugih atrakcij. Priporočam, da ne hitite z ogledom, saj imajo vsake toliko časa brezplačen vstop. Z drugimi študenti smo velikokrat obiskali Nacionalne parke, kot je na primer Nuuksio, saj imajo posebej območja, kjer si lahko zakuriš ogenj in pečeš. Laureamko (študentska organizacija) letno organizira izlet na sever Finske. Čeprav je kar drago, ga zelo priporočam, saj doživiš nepozabne dogodivščine kot so vožnja s haskiji in motornimi sanmi, obisk Božičkove dežele, severni sij, kopanje v fjordu, dih jemajoča snežena pokrajina, enodnevni izlet na Norveško in še več. Prav tako je cenovno zelo ugoden obisk Estonske prestolnice. Finska je na splošno zelo varna država in nikoli nisem imela občutka, da bi bila v nevarnosti. Vendar previdnost ni odveč in je bolje iti zvečer v mesto s prijatelji in v družbi.

PROS: študentsko življenje, javni prevoz, zanimivi dogodki, savna, varnost, praktično delo, zimsko vreme.

CONS: visoke cene, nizke temperature, pomanjkanje sonca.

Za dodatno pomoč ali vprašanja me lahko kontaktirate (nusa.emersic@gmail.com ali na socialnih omrežjih)

Avtorica: Nuša Emeršič 

PREBERI VEČ

Turistica Around the World Blog - Explore, bring memories and make it happen

Erasmus+