Zadnji del projekta Turizmo Ištriano

Pred nami je še zadnji del projekta Turizmo Ištriano - Izkusimo istrsko podeželje

S pomladnim ciklom doživetij se zaključuje projekt LAS ISTRE Turizmo Ištriano - Izkusimo istrsko podeželje, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja; Evropa investira v podeželje.

 

Od konca marca do sredine junija bodo različni istrski ponudniki v sklopu projekta Turizmo Ištriano znova ponudili pester nabor doživetij, prek katerih bodo turisti lahko po bliže spoznali naše kraje, kulinariko in tradicijo Istre.

Vodilni partner projekta, katerega osnovni namen je razvoj istrskega podeželja z razvojem novih tematskih turističnih produktov, ki temeljijo na edinstvenosti, avtentičnosti, sonaravnem razvoju in bogati naravni in kulturni dediščini istrskega, je Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem - Turistica, partner pa je tudi Mestna občina Koper.

V sklopu 16 različnih doživetij, ki jih prinaša zadnji del projekta, bodo udeleženci denimo lahko spoznali vina najvišje kakovosti, v naravi okusili Istrski zajtrk, izdelovali domačo kozmetiko, okusili divjo špargo, razvajali brbončice na kulinarični poti po Portorožu, izdelovali istrske testenine, odkrivali domače rastline, risali z vinom in na sprehodih ter izletih spoznavali skrite kotičke slovenske Istre.

Termini doživetij so vnaprej določeni, zanje je potrebna predhodna prijava.

Opisi doživetij, termini in kontakti za prijave so dostopni v priponki oziroma www.zakladi-istre.si .

Sicer so v sklopu projekta doslej že izvedli izobraževalne delavnice za turistične ponudnike kot je tečaj nemškega jezika v turizmu, kakovost in gostoljubljem, spletni marketing, ekonomika in supešenost, ipd. V lanskem letu pa so se odvijali pomladni in jesenski cikel doživetij.

 

Spomladanska doživetja 2020:
 1. Istrsko vinsko razvajanje, 3.2020 pri Vina Bordon

Družina Bordon že pet generacij skrbno predaja svoje znanje iz roda v rod. Na posestvu, ki slovi po vrhunskih vinih, si bomo najprej ogledali ostanke starega mlina na reki Rižani s slikovito obrazložitvijo, kako so včasih mleli in živeli na kmetiji. Sledil bo sprehod po novi vinski kleti in spoznavanje, kako naredimo ekološko vino najvišje kakovosti. V Istrski degustacijski sobi bomo pokušali 6 različnih vin z domačim istrskim narezkom in oljčnim oljem ter se naučili, kako pravilno okušati vina. Rezervacije in informacije: bordon.wines@gmail.com, 041 315 529.

 1. NAD LUCIJO ČEZ LUCAN - Piranske pešpoti z degustacijami, 26.3.2020, izvajalka Mihaela Rupnik Cep

Največje naselje piranske občine je Lucija, odkrili bomo, da je njena neposredna okolica zelo barvita in privlačna. Na tej pešpoti se lucijski predel povezuje s strunjanskim. V enem izmed oljčnikov, ki krasijo grič Lucan, bomo postali in uživali v Istrskem zajtrku, ki nam ga bo prinesla Šavrinka. Naš pogled pa bo segel tudi čez polotok Seča s Sečoveljskimi solinami v ozadju. Pokazali vam bomo najlepše točke za fotografiranje in sproščanje ob romantičnem sončnemu zahodu. Rezervacije in informacije: mihaela@tourismslovenia.eu, 040 425 262.

 

 1. Izdelave WelLnesS kozmetike za pomladansko prebujanje telesa in duha,3.2020 pri Mihotovi domačiji

Prebudimo telo in duha in s pozitivno energijo zakorakajmo v pomlad! Na delavnici bomo izdelali poživljajoči gel za tuširanje, kremasti piling za telo in žepni inhalator, za premagovanje pomladanske utrujenosti. Pri delu bomo spoznali eterična olja citrusov in iglavcev ter se seznanili s kozmetičnimi sestavinami naravnega izvora. Poskrbeli bomo za dobro počutja telesa in duha. Rezervacije in informacije: vinko.zupancic@gmail.com, 041 609 884.

 1. PRI MENI - Okusi divjo špargo, 4.4.2020 pri Domačiji Butul

S kulinaričnimi delavnicami kot tudi kuharskimi in kulinarični večeri, kjer je rdeča nit šparga, oziroma le divja šparga, osveščamo ljudi o pomenu zdravilnosti te "istrske rožice". Učimo jih priprave in spoštovanja pri nabiranju. Skozi način nabiranja in koristnosti sprehodov spomladi v naravi dajemo dogodku tudi rekreacijski in poučni duh. Dodatne informacije: butul@siol.net , 041 718 219.

 1. Vinsko doživetje Istre – degustacija vin v stoletnem vinogradu, 11.04.2020 v Butični vinski kleti Vilij Bržan

Odlično vino nastane le iz najboljšega grozdja in če to grozdje prihaja iz vinograda starega preko 150 let, je to res posebna izkušnja. V butični vinski kleti Vilija Bržana se obiskovalci najprej zberejo pri »puču«, kjer se je včasih napajala živina. Ob čudovitem razgledu na koprski in tržaški zaliv boste spoznali domačijo, del istrske zgodovine in uživali v vinski kleti. Sprehodili se boste do vinograda Lunčevec, kjer so predniki davnega leta 1880 na izviren in sonaraven način uredili vinograd in zasadili vinsko trto sorte refošk. Lučevec kot tak predstavlja  ambient, ki združuje pozitivno energijo še rastočih stoletnih trt, kamna in istrske zemlje. Vrhunsko vino Refošk Antique, ki je pridelan iz tega vinograda, zori dobro leto v hrastovih sodih. Sledila bo tipična istrska marenda, kot so jo jedli nonoti. Pojedli jo boste v vinogradu ali doma ob kaminu. Ob izbrani lokalnih izdelkih: pršutu, panceti, klobasah, siru in oljkah, bo postrežen tudi topel domač kruh. Dodatne informacije: nada.brzan@gmail.com, 031 480 905.

 

 1. KULINARIČNA POT PO PORTOROŽU-Doživetja portoroške promenade, 19.4.2020, izvajalka Mihaela Rupnik Cep

Odpravite se z nami na atraktivno kulinarično avanturo, o kateri boste še dolgo pripovedovali prijateljem. Na kulinaričnem pohodu po Portoroški promenadi boste spoznavali in okušali bogato istrsko kulinariko. Ob prepletanju okusov na imenitnih lokacijah boste občutili različne ambiente restavracij, ki se vam skozi gastronomsko zgodbo predstavljajo v elitnem Portorožu. Vaše doživetje povezuje lokalno gostinsko ponudbo z izbranimi sezonskimi istrskimi jedmi, združenimi v izvrsten meni, uživate le najokusnejše, saj vas na vaši kulinarični poti resnično čaka premium tretma na nivoju, v stilu butičnega turizma. Pridružite se na gastronomski pustolovščini in razvajajte se v pristnih lokalnih sezonskih okusih v vrhunskih restavracijah, ki se nahajajo vzdolž Portoroške promenade. Vaše brbončice vam bodo hvaležne. Rezervacije in informacije: mihaela@tourismslovenia.eu, 040 425 262.

 1. Strunjanska doživetja za družine, 26.4.2020 pri Domačiji Knez

Domačija Knez vas vabi na enodnevno Strunjansko doživetje za družine z razvajanjem ob domačih dobrotah in s spoznavanjem oljčnega olja. Pričetek bo pri Gostilni Sosič v Strunjanu, zaključek na Domačiji Knez. Gre za 12 km dolg pohod od Strunjana skozi tunel v Portorož, kjer bo možen postanek za kavo in sladico po lastni želji. Pot nazaj nas bo vodila skozi tunel mimo strunjanskih solin. Sledilo bo istrsko kosilo, sestavljeno iz istrske mineštre “bobičev” in sladice. Nadaljevali bomo mimo sčuže, proti Mesečevemu zalivu in se ustavili na domačiji Knez, kjer bomo imeli zaključek. Rezervacije in informacije: mladen@knez.eu, 041 773 034.

 1. Kuharska delavnica: istrskE pašte, 9.5.2020 v Hiškah slovenske Istre

Doma narejene testenine se težko primerjajo s kupljenimi, lahko jih oblikujemo v različne oblike in polnimo z različnimi nadevi. Na delavnici boste spoznali različne vrste tradicionalnih istrskih pašt in njihovo pripravo, od fužev, do istrske lazanje, pljukancev, ipd. Med delavnico bo potekalo tudi »spominsko« fotografiranje. Na koncu vsak udeleženec prejme tudi recept in fotografijo dogodka za spomin. Rezervacije in informacije na: info@hiske.si, 041 248 964.

 1. ODKRIVAJMO RASTLINE OD MAREZIG DO ROKAVE z Dariom Corteze,5.2020 pri Hiši Ida

Divje rastilne, ki jih lahko uporabimo v prehrani, so zakladnica vitaminov, mineralov in okusov. Skupaj s priznanim poznavalcem divjih rastlin Dariom Cortese se boste sprehodili do doline Rokave ter spoznavali in raziskovali divje rastline. Slišali boste tudi zgodbe o vasi in ljudeh, ki so živeli tukaj. Po končanem raziskovanju na dvorišču Hiše Ide bo sledilo okusno presenečenje, peka domačega kruha in priprava namaza iz divjih rastlin, zraven pa istrski čaj za okrepčilo. Rezervacije in informacije na: hisaida24@gmail.com, 051 267 446.

 1. FOTO POEZIJA – VRTNICE,5.2020 na POSESTI APARTMAJI NA BRDI

Vabimo odlične fotografe in ljubitelje fotografije na čudovito doživetje fotografiranja vrtnic na posestvu Na Brdi, ki se nahaja  na podeželju slovenske Istre. Izdelali bomo koledar vrtnic, ki v tem času bujno cvetijo in lepšajo naš veliki vrt. Ujeli boste vrhunec cvetenja dišečih vrtnic, ki bo ovekovečen, saj bodo vaše izbrane slike krasile ta koledar. Fotografije bodo podpisane in opremljene z vašimi kontakti. Koledar bodo vsi fotografi prejeli brezplačno. Kdor bi želel podaljšati bivanje, pa to lahko stori v udobnih apartmajih z zunanjim bazenom. Rezervacije in informacije na: na.brdi@telemach.net, 031 510 825.

 

 1. Strunjanska avantura za pohodnike, 5.2020 na Domačiji Knez

Krajinski park Strunjan se spomladi prebudi v cvetoč zaliv, ki obiskovalce vabi na regeneracijski oddih. Celodnevni voden sprehod okoli krajinskega parka in skozi tunel v Portorož vas bo navdal z izjemnimi razgledi, od najsevernejših delujočih solin v Mediteranu,  do romantičnega Mesečevega zaliva. Sledilo bo kosilo ob morju, obisk Domačije Knez, kjer bo potekala degustacija oljčnega olja z verificirano degustatorko. Rezervacije in informacije: mladen@knez.eu, 041 773 034.

 

 1. AKVARELI IN VINO – risanje z vinom, 23.5.2020 pri Hiškah slovenske Istre

Doživite slikanje v akvarelni tehniki ob spremljavi dobrega vina. Lokalna umetnica vas bo popeljala v čarobni svet barv in linij ter vam predstavila lepote slikanja. Naučili se boste uporabe klasične tehnike akvarela, od čopičev, posebnosti papirja za slikanje z vodenimi barvami in akvarelnimi barvnimi svinčniki. Spoznali boste tudi poseben način slikanja z naravnimi barvili – lokalno vrsto vina sorte refošk. Celotna delavnica bo potekala ob okušanju vina: vsak udeleženec ob likovni delavnici tako prejme v okušanje različne vrste vina, na koncu delavnice pa svojo steklenico vina sorte refošk. Umetnica vas bo popeljala v eksperimentiranje v tej čudoviti tehniki in vas bo vodila v raziskovanje vaše lastne ustvarjalnosti. Udeleženci bodo imeli priložnost eksperimentirati v tehniki akvarela in ustvariti njihovo osebno umetnino – od etikete za steklenico vina, do manjših slik za svoj spomin na barvito doživetje ali darilo, ki ga bodo odnesli s seboj domov za svoje najdražje. Rezervacije in informacije na: info@hiske.si, 041 248 964.

 1. PRAZGODOVINSKA PUSTOLOVŠČINA V DEŽELI HISTROV, 24.5.2020

Se želite zabavati na svežem zraku in hkrati naučiti nekaj novega? Vabljeni na pustolovsko popoldan v Korte, kjer boste na igriv način preživeli čas v naravi in spoznali nekaj zgodovinskih dejstev naše regije in naravne danosti Istre.
Pustolovci se na pot podate s pomočjo zemljevida dežele Histrov in namesto smerokazom, sledite izzivom na poti. Na pustolovščino se odpravi vsak sam, s svojo družino ali prijatelji. Usmerjanje na poti pa je narejeno na otrokom zanimiv način, saj le pravi odgovori pripeljejo na pravo pot. Pa brez skrbi, nič težkega ne bo. Dodatne informacije na: 040 432 077 in 041 601 041.

 1. JogAroma: delavnica sproščanja z aroma pripravki in z elementi joge, 5.2020 pri Mihotovi domačiji

Sprostitev postaja vedno pomembnejši del našega vsakdana. Pridružite se v naravnem SPA-ju, kjer se bomo sprostili, umirili, napolnili baterije in se umaknili od vsakodnevnega vrveža in stresa. V pristnem istrskem okolju bo potekala delavnica z vodenim sproščanjem (aromaterapijo, jogo-asanami in pranayamo) za razvajanje vseh čutil in za ponovno vzpostavitev harmonije v našem psiho-fizičnem in energetskem telesu. Izdelali bomo kopel za roke ali noge. Sproščali se bomo v aromašotorih in z aroma blazinicami. Eterična olja bomo izbrali glede na razpoloženje in želeni učinek vsakega udeleženca. Z dihalnimi tehnikami bomo predihali telo in odvrgli vsa nepotrebna čustva in odvečne skrbi. Na koncu se bomo razvajali še z velikim smutijem iz sezonsko svežega sadja in zelenjave. Delavnico vodita certificirana učiteljica joge Simona Orthaber ter aromaterapevtka Katja Zupančič. Za razvajanje doma bo vsak udeleženec prejel aroma blazinico in opis asan za varno vadbo doma. Podarimo si čas in ga namenimo sebi. Rezervacije in informacije: vinko.zupancic@gmail.com, 041 609 884.

 1. ROMANTIČNI ODDIH V VINOGRADU, 5. in 6.6.2020 pri Vina Bordon

Poiščite svoj romantičen kotiček v Istri, obiščite posest Bordon, kjer vas bodo pozdravili s kozarcem penine. Sledila bo predstavitev posesti Bordon z ogledom kleti, starega mlina in sprehodom ob reki Rižani. Vinar bo na voljo samo za vaju dva in vas vodil skozi degustacijo vin in oljčnega olja z domačim istrskim narezkom. Drugi dan, po zajtrku si lahko naberete novih moči na trekingu po ekološkem vinogradu in oljčniku s čudovitim razgledom na koprski zaliv z »istrsko marendo«. Zvečer sledi 4-hodna večerja z izbrano vinsko spremljavo. Zadnji dan pa pozen istrski zajtrk in prosto raziskovanje neštetih lepih poti okolice reke Rižane. Rezervacije in informacije: bordon.wines@gmail.com, 041 315 529.

 

 1. Dotik stopal in brbončic v naši Rdeči pravljici v deželi Šavrink, 13.6.2020 v Apartmajih rdeče pravljice

Doživite dotik našega okolja preko čutil nog ter degustirajte Marežgansko pristno oljčno olje.

Vodena degustacija oljčnega olja, njenih arom, ugriz v namizne oljke in namaze iz njih in sprehod v oljčnik v spremstvu lastnika vas bo napolnilo z energijo in naučili se boste veliko novega. Doživite sprostitvene trenutke z dotikom stopal sprehajalne mini steze, ki je postavljena prav ob travniku pri nastanitvi Red Failrytale. Steza relaxa in dotika je sestavljena s sedmimi različnimi občutki narave. Nastanitvenim in tudi zunanjim gostom bo, poleg že pripadajočega uživanja neokrnjene narave, na voljo okušanje oljčnega olja, namiznih oljk,... Z boso nogo se boste dotaknili še na drugačen način narave mediterana (lubje, drvo-čok/akacije, kamni in reke 'Dragonje' ter 'Rokave', nekaj tudi iz morja). To so vse naši naravni biseri, ki so v danem obdobju dani in uporabni svojemu namenu, to je uživanje in sproščanje telesa in duha. Za dodatne informacije: info@apartamentredfairytale.eu, 031 335 685 in 041 271 455.