Nagovor dekanje ob začetku študijskega leta

Spoštovane brucke in bruci, študentke in študenti,

dobrodošli na Fakulteti za turistične študije – Turistici Univerze na Primorskem, dobrodošli v prostoru, ki združuje in povezuje raziskovalce, pedagoge, strokovnjake in študente turizma.

Skupaj z učitelji, asistenti in vsemi zaposlenimi smo veseli, da vam lahko na široko odpremo vrata Turistice in vas popeljemo v svet turizma prav skozi naša vrata! Veseli nas, da si lahko ponovno stisnemo roke, se pozdravimo v živo; veseli nas, da bomo lahko naše znanje, izkušnje in raziskovalne poglede spet delili z vami in vas v času študija opremili z najboljšo popotnico znanja za pot v turizem.

Za pot v dejavnost, ki se razvija že vrsto desetletij in pomeni ne le potovanja in raziskovanja kultur ter različnih svetov, ampak je tudi dejavnost, ki povezuje predvsem lokalno skupnost in krepi medsebojne odnose. Prav usmerjenost v lokalno, zeleno, trajnostno, usmerjenost v povezovanje različnih kultur ter znanj iz različnih področij, je in bo karakterna značilnost turizma.

V letu 2023 je turizem in z njim povezane dejavnosti dobil nov zagon in premagal krizo, ki mu je grozila ob globalni zaustavitvi. Prav ponovna rast turizma je priložnost, da si v turizmu zastavimo nove prioritete, ki bodo aktivno naslovile globalne in nacionalne prioritete: zelene investicije za zeleno preobrazbo. To je tudi usmeritev Svetovne turistične organizacije ob Svetovnem dnevu turizma, ki smo ga obeležili 27. septembra. Ena izmed teh je tudi izobraževanje v turizmu: prav znanje o turizmu in za turizem je ena izmed poti zelenega prehoda turizma, poleg zelene preobrazbe in inovativnosti ključna investicija v trajnostno prihodnost turizma.

Na UP Fakulteti za turistične študije – Turistica je začetek akademskega leta vedno trenutek, ko vas lahko, študentke in študenti, z veliko mero strokovnosti in znanja ter uvidom v znanstveno-projektno delo ter 30-letnimi izkušnjami popeljemo na pot turizma in poskrbimo, da bo turizem postal vaš svet. Navsezadnje še vedno velja skoraj ponarodeli slogan, da smo turizem ljudje, zato naj vam ob popotnici v novo študijsko leto le še zaželim, da vas bo pri študiju gnala radovednost in želja po znanju ter želja po tkanju novih vezi.

 

Skupaj s sodelavci vam želim uspešno študijsko leto in prelepe študentske dni!

Doc. dr. Marijana Sikošek, dekanja

mauris tincidunt faucibus condimentum per elementum diam fames