izr. prof. Emil Juvan, PhD Avstralija
Kratek življenjepis
Emil Juvan je doktoriral (2015) na The UQ Business School (University of Queensland, Avstralija), pred tem pa magistriral iz turizma (2007) in politologije (2009). Delovne izkušnje je pridobival v hotelih, potovalnih agencijah in v sektorju prireditev, v Sloveniji in tujini. Od leta 2005 je zaposlen na Turistici, med leti 2009 in 2010 je bil tudi gostujoči predavatelj na The University Center Cesar Ritz (Švica). Znanstveno se ukvarja s področjem trajnostnega razvoja turističnih destinacij in trajnostim vedenjem turistov. Je avtor ali soavtor več znanstvenih člankov v uglednih mednarodnih revijah s področja turizma. Od junija 2024 opravlja funkcijo dekana UP FTŠ (2024-2028).
Znanstveni prispevek k razumevanju turizma
Emil proučuje trajnostno vedenje turistov. V pionirskem raziskovalnem delu (Juvan in Dolnicar, 2014; 1% najbolj citiranih del, FWCI 8,32) je ovrgel do tedaj vodilno predpostavko, da trajnostne vrednote in prepričanja vodijo v trajnostno vedenje. To delo je tudi temelj sodobnega raziskovanja vrzeli med okoljevarstvenimi prepričanji in vedenjem turistov. Dokazal je tudi, da univerzalni modeli sprememb vedenja turistov niso učinkoviti in da potrebujemo ukrepe prilagojene različnim segmentom in kontekstom (Juvan & Dolnicar, 2017). Z dokazi je ovrgel kredibilnost znanstvenih izledkov temelječih na anketnih vprašalnikih in razvil inovativno metodo za kredibilno samoizpovedno merjenje trajnostnega vedenja turistov (Juvan & Dolnicar, 2016). Z uporabo opazovalne metodologije je postavil temeljne vrednosti zavržene hrane v turizmu (Juvan in ostali, 2018) in z eksperimenti v realnem okolju dokazal, da igrifikacija lahko zmanjša količino zavržene hrane v hotelih (Dolnicar, Juvan & Grün, 2020). Njegove raziskave usmerjajo sodobno znanstveno proučevanje trajnostnega turizma, s poudarkom na vedenju turistov.
Strokovni prispevek k razvoju turizma
Emilovo delo utirja trajnostni razvoj turizma. Njegove ugotovitve o neskladju med okoljskimi vrednotami in vedenjem turistov so temelj za oblikovanje trajnostnih strategij, ki jih uporabljajo destinacijski menedžerji in turistična podjetja. Izsledki o segmentaciji trajnostnih turistov spodbujajo ciljno usmerjene intervencije za spodbujanje trajnostnega vedenja turistov. Na podlagi njegovih izsledkov hotelska podjetja uporabljajo igrifikacijo za spodbujanje trajnostnega vedenja gostov. Razumevanje kulturnih razlik v okoljski ozaveščenosti pomaga destinacijam pri razvoju učinkovitih strategij. Njegove raziskave prispevajo k trajnostnim poslovnim modelom, ki združujejo okoljsko odgovornost in konkurenčnost turističnega gospodarstva, brez kompromitiranja zadovoljstva gostov. Z aplikativnimi projekti razvija enostavne in inovativne metode za trajnostni prehod hotelskega sektorja.
Družbeni prispevek k razvoju turizma
Kot član T4T Expert group sodeluje pri oblikovanju evropskih politik trajnostnega turizma. Je član strokovne skupine pri Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ), kjer svetuje pri uvajanju turističnih regij n prenovi Zelene sheme slovenskega turizma. Je član Strateškega sveta za turizem (MGTŠ), kjer sooblikuje ključne usmeritve slovenskega turizma. Mednarodno se uveljavlja kot glavni sodnik za tekmovalno disciplino "front office" pri Evropskem združenju hotelskih in turističnih šol (AEHT). Kot član ocenjevalne komisije raziskovalnih nalog v okviru projekta Mladi za napredek Maribora spodbuja mlade talente. Zavzeto spodbuja vlogo strokovnega znanja pri razvoju turizma in sooblikuje zavedanje, da turizem omogoča uspešno poklicno kariero.