Otvoritev razstave ob Svetovnem dnevu turizma: Sveta potovanja in posvetna romanja

Sveta potovanja

in

posvetna romanja

 

Otvoritev razstave ob Svetovnem dnevu turizma, ki bo

v torek, 27. 9. 2022,

na UP FTŠ Turistici

ob 13. uri v avli fakultete.

Letošnja tema Svetovnega dne turizma poziva k ponovnemu razmisleku (Rethinking tourism), ne le zaradi pandemične izkušnje, temveč tudi zaradi kompleksnih globalnih izzivov sedanjosti in prihodnosti. Ker smo na fakulteti zavezani nenehnim, ne zgolj enkratnim razmislekom, s tokratno razstavo želimo spomniti na temeljne ritualne in performativne dimenzije turizma, kot se izražajo v svetih potovanjih in posvetnih romanjih. Na ta način razmislek o prihodnosti turizma usmerjamo v pogled dolgega trajanja, ne le efemernega in modnega. Naj ritual razumemo v različnih interpretacijah kot obred prehoda, družbeno dramo, model realnosti ali liminalnost, je nerazdružljvo povezan s skupnostjo, tudi ko je izražen v individualni idiosinkratičnosti.

Fotografska razstava prinaša izbor podob svetih prostorov in obeležij ter posvetnih, športnih, popkulturnih in umetniških romanj. Eno od vsebinskih izhodišč razstave je poleti zaključena mednarodna konferenca Sacred Journeys 9, ki smo jo organizirali z s partnersko univerzo iz ZDA, IUPUI, s katero že dvanajsto leto izvajamo skupni predmet Globalni dialog v turizmu

Poleg fotografij izbrano vsebino povezujemo z našim pedagoškim, raziskovalnim in študentskim delom v obliki monografij, člankov in diplomskih nalog. Posebno mesto v letošnjem kulturnem letu namenjamo mojstru Plečniku, ki je sveto razpoznaval, odstiral in reflektiral tako v cerkvi, kot v knjižnici in šoli.

Vabljeni!


Dodajte dogodek v Googlov koledar: