Podpisan sporazum o sodelovanju na področju izobraževanja in znanstvenoraziskovalnega dela med UP in North-Caucasus Federal University – NCFU

  • Domov
  • Novice
  • Podpisan sporazum o sodelovanju na področju izobraževanja in znanstvenoraziskovalnega dela med UP in North-Caucasus Federal University – NCFU

V ponedeljek, 12. oktobra 2020, je bil podpisan sporazum o sodelovanju na področju izobraževanja in znanstvenoraziskovalnega dela med Univerzo na Primorskem in univerzo North-Caucasus Federal University – NCFU). Sodelovanje se bo izvajalo med inštitutom Institute of Earth Sciences (IES) univerze NCFU in UP Fakulteto za turistične študije – Turistico (UP FTŠ Turistica). Sporazum so v imenu obeh univerz podpisali rektorica UP prof. dr. Klavdija Kutnar in rektor NCFU prof. dr. Dmitrii Bespalov ter dekanja UP FTŠ doc. dr. Marijana Sikošek in direktor IES NCFU prof. dr. Belozerov Vitalii. Slovesen podpis sporazuma je zaradi obstoječih razmer potekal prek konferenčnega sistema ZOOM.

Cilj sporazuma je medsebojno sodelovanje na področju izobraževanja in znanstveno-raziskovalnega dela na področju turizma kot dejavnikoma razvoja, razumevanja in trajnega mednarodnega sodelovanja. Sporazum predvideva izmenjavo izkušenj na področju izobraževanja in znanstveno-raziskovalnega dela, spodbujanje izobraževanja preko izmenjave visokošolskih učiteljev, raziskovalcev in študentov (Erasmus+, bilateralni projekti Slovenija – Rusija) ter sodelovanje pri izvajanju skupnih znanstveno-raziskovalnih in strokovnih projektov.

Sodelovanje med obema institucijama poteka sicer že od leta 2019, ko je bila v okviru bilateralnega programa med Slovenijo in Rusijo organizirana študentska izmenjava. V študijskem letu 2020/2021 so potrjene tri nove dohodne študentske mobilnosti v okviru bilateralnega programa Slovenija-Rusija ter sodelovanje v okviru programa mobilnosti Erasmus+. Načrtovane so tudi pedagoške izmenjave z namenom opredelitve skupnih področij raziskav ter projektnega sodelovanja na področju turizma, kar bo tudi temelj za dolgoročno sodelovanje. 

Rektorica UP prof. dr. Klavdija Kutnar se je zahvalila vsem, ki so bili vključeni v pripravo sporazuma o sodelovanju in poudarila pomen sporazuma, ki je trdna osnova za dolgoročno sodelovanje med UP in NCFU. Dekanja UP FTŠ Turistice doc. dr. Marijana Sikošek je izpostavila dobre rezultate obstoječega sodelovanja na področju izmenjave študentov in programa mobilnosti v preteklem študijskem letu, kot tudi pomen nadaljevanja tega programa ter skupnega raziskovalnega dela. Prof. dr. Dmitrii Bespalov in prof. dr. Belozerov Vitalii pa sta poudarila pripravljenost NCFU in Institute of Earth Sciences za nadaljnji razvoj partnerstva tudi na drugih izobraževalnih in raziskovalnih področjih.