Bilateralni kolokvij: Primerjava slovenske in turške zakonodaje o restituciji kulturne dediščine in njen vpliv na turizem

  • Domov
  • Novice
  • Bilateralni kolokvij: Primerjava slovenske in turške zakonodaje o restituciji kulturne dediščine in njen vpliv na turizem

Na Turistici je v torek, 30. januarja 2024, potekal že IV. mednarodni bilateralni kolokvij v okviru projekta »Primerjava slovenske in turške zakonodaje o mehanizmih reševanja sporov o restituciji kulturne dediščine in njenem vplivu na turizem”. Kolokvij je povezal znanstvenike in strokovnjake različnih disciplin, povezanih s kulturnimi dobrinami.

Z vidikov arheologije, prava, zgodovine, umetnostne zgodovine in turizma je bil na kolokviju poudarjen pomen mednarodnega sodelovanja. Udeleženci so posebno pozornost namenili dolgotrajnim postopkom vračanja v tujini tihotapljenih kulturnih dobrin in težav, s katerimi se v teh postopkih srečujemo. V celoti je bila predstavljena vloga organov pregona, policije, upravnih enot, muzejev, ministrstev, mednarodnih organizacij, sodišč in drugih mehanizmov pri varstvu kulturnih dobrin ter vračanju dobrin kulturne dediščine, ki so bile tihotapljene ali ukradene v tujini. Razkrite so bile razlike med slovenskim in turškim pravom z vidika upravne in pravne strukture glede varstva kulturne dediščine ter podani predlogi za dialog na ravni, ki dopolnjuje dvostransko sodelovanje. 

Po predstavitvi koordinatork projekta dr. Tadeje Jere Jakulin (Turistica) in dr. Nuray Ekşi s pravne fakultete turške Univerze Marmare, uvodnem nagovoru dr. Irene Lazar s Fakultete za humantistične študije UP sta sledili dve sekciji, in sicer o pomembnosti restitucije kulturne dediščine za kulturno identito ter o pomebnosti restitucije kulturne dediščine za turizem v izvornih državah. 

Poleg slovenskih in turških partnerjev sta bila na IV. bilateralnem kolokviju prisotna tudi strokovnjaka z Malte (dr. Dane Munro, Univerza na Malti) in Italije (dr. Anna Trono, Univerza v Salentu).

V sklopu kolokvija je potekal tudi sprejem na Pravni fakulteti v Ljubljani, ki se ga je udeležila tudi veleposlanica Turčije v Sloveniji nj. eksc. Aylin Tashan.