Umrl častni doktor UP, Janez Pergar

UMRL ČASTNI DOKTOR UP, JANEZ PERGAR

Včeraj se je v Ljubljani izteklo življenje Janeza Pergarja, vodilnega slovenskega strokovnjaka za potovalno dejavnost, dolgoletnega predavatelja UP FTŠ Turistica, leta 2005 pa je prejel tudi naziv častnega doktorja Univerze na Primorskem.

Janez Pergar se je rodil 25. maja 1942 v Ljubljani, kjer se je izobraževal in diplomiral na Ekonomski fakulteti. Od leta 1963 in nato večino svoje kariere je bil zaposlen v turističnem podjetju Kompas, 20 let kot predsednik uprave. Njegova izjemna profesionalna aktivnost na področju organizirane potovalne dejavnosti je bila vidna tako v domačem kot mednarodnem okolju. Deloval je v vodstvu Združenja za turizem in gostinstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije, bil je soustanovitelj in prvi predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije, vodil je svetovno združenje potovalnih agencij (WATA), bil aktiven član mednarodnega združenja organizatorjev potovanj (IFTO), častni konzul Južnoafriške republike v Sloveniji in predsednik Slovensko-švedskega društva.

Prispevek Janeza Pergarja k razvoju Fakultete za turistične študije Turistice je izjemen in sega že v leto 1993, ko je kot pobudnik in nato soustanovitelj sodeloval pri ustanavljanju takratne Visoke šole za hotelirstvo in turizem v Portorožu. Kot član prvega pedagoškega sveta Turistice je ključno prispeval k zasnovi celostnega pristopa k visokošolskemu izobraževanju v turizmu, ki je na področju potovalne dejavnosti postal referenčen v slovenskem in širšem evropskem prostoru. Ob tem ne gre prezreti njegovih prizadevanj, da je prva slovenska turistična fakulteta zaživela prav v Portorožu, v turistično najrazvitejši slovenski občini, v »živem laboratoriju mednarodnega turizma«. Bogato strokovno znanje, mednarodna ambicioznost in sposobnost tkanja sodelovalnih odnosov so dediščina, ki jo je Janez Pergar po skoraj dveh desetletjih zapustil mlajšim kolegom v organih fakultete in številnim diplomantom, danes uveljavljenim turističnim strokovnjakom.

Za svoja prizadevanja pri dvigovanju kakovosti evropskega visokega šolstva, še posebej za predlagane rešitve pri prenosu znanj in povečanje zaposljivosti diplomantov na primeru UP FTŠ Turistice, je Janez Pergar prejel najvišje univerzitetno priznanje – častni doktorat Univerze na Primorskem.

Gospod Pergar ni bil samo izvrsten mentor, predavatelj in kolega, bil je še ustanovitelj, mednarodni promotor ter do konca s srcem podpornik Turistice. In bil je res gospod z veliko začetnico - s svojo uglajenostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo in razgledanostjo je študentom in kolegom privzgajal prave odlike turističnega strokovnjaka.

Janez Pergar je turizmu in Turistici pustil neizbrisen pečat, ki ga bomo spoštljivo ohranjali v pedagoškem delu in spominu.


Elektronska žalna knjiga je na voljo spodaj, osebno pa jo lahko podpišete v prostorih UP FTŠ Turistica.

ELEKTRONSKA ŽALNA KNJIGA JANEZA PERGARJA