Razprava o zaščiti kulturnih dobrin: Vrhunec V. slovensko-turškega bilateralnega kolokvija

  • Domov
  • Novice
  • Razprava o zaščiti kulturnih dobrin: Vrhunec V. slovensko-turškega bilateralnega kolokvija

V petek, 25. aprila 2024, je na Turškem inštitutu za arheologijo in kulturno dediščino v Gaziantepu potekal V. slovensko-turški bilateralni kolokvij in okrogla miza o zaščiti kulturnih dobrin pred plenjenjem, podnebnimi spremembami in mehanizmih zaščite podvodnih kulturnih dobrin. Razprava, ki so se je udeležile tudi kolegice s Turistice in UP FHŠ, je prinesla globok vpogled v izzive zaščite kulturne dediščine. Tokratna tema je segla še globlje, dotaknila se je podvodne arheologije, ki presega državne meje.

Kolokvij in okrogla miza sta bila organizirana v okviru projekta o mehanizmih za reševanje sporov glede kulturne dediščine, ki se izvaja v skladu s protokolom o dvostranskem sodelovanju med državnima znanstvenima agencijama TÜBİTAK Turčija in ARIS, Slovenija. Spoznanja, ki so jih delili govorniki, so udeležencem omogočila celovito razumevanje različnih sistemov varovanja kulturne dediščine.

Projektni skupini sta se med terenskim delom kolokvija odpravili na arheološka najdišča Zeugma, Göbekli Tepe in Şanlıurfa. Ugotovili sta, da so ta arheološka najdišča še vedno v delu, a ponujena na ogled turizmu, obenem pa zelo dobro fizično in finančno zaščitena. Višina vstopnic omogoča skrbnikom kulturne dediščine ohranjanje le-te, hkrati pa regulira obisk in preprečuje masovni turizem.

Vodji projekta sta se dogovorili, da bo zaključno srečanje projekta potekalo v Istanbulu, jeseni 2024. Tovrstna srečanja so ključna za nadaljnje povezovanje in sodelovanje med državama pri zaščiti in ohranjanju kulturne dediščine.