¡HOLA ESPAÑA!

Tip mobilnosti: Študij

Naziv gostujoče institucije in kraj: Univerza Alicante, Alicante, Španija

Ime programa mobilnosti: Erasmus+


Namigi/priporočila

 • Ne odlašaj s prijavo na izmenjavo in stori to že na dodiplomski stopnji.
 • Če je tvoj namen izmenjave tudi potovati in spoznavati deželo, je dobro da imaš zato dodatno privarčevan denar.
 • Dobro se informiraj, kako deluje sistem njihovih institucij (zdravstvo, zobozdravstvo), v primeru, da bi to potreboval/a.
 • Pripravljen bodi sklepati kompromise.

 Zakaj Španija in Univerza Alicante?

Odločitev za izbor države je bil čisto preprost. Od nekdaj sem si želela iti v Španijo, saj mi je blizu njihov jezik in zanimiva njihova kultura. Za izbor univerze pa na drugi stopnji študija za Španijo nisem imela veliko izbire. Leto dni pred odhodom na izmenjavo sem obiskala prijateljico, ki je bila na izmenjavi prav v Alicanteju. Po pogovorih, ki sva jih imeli sem se z lahkoto odločila za Alicante. Mesto je tudi odlična izhodiščna točka za obisk drugih destinacij.

O univerzi

Univerza Alicante se nahaja v kraju San Vicente, ki je od mesta Alicante oddaljen 4 kilometre. Kampus Univerze je ogromen in odlično organiziran. Nekoč je bilo na tem mestu vojaško letališče. Na Univerzi Alicante sem obiskovala tri predmete. V sklopu Ekonomsko-poslovne fakultete sem imela dva predmeta v španskem jeziku, saj je to na 2. stopnji študija obvezno oziroma edina možnost. Predavanja sem obiskovala skupaj s Španci. Predmeta sta temeljila na praktičnem delu, kar mi je bilo zelo všeč. Odšli smo na teren in si pogledali primere dobrih praks. Del izpita je bilo na podlagi terenskih del rešiti določen problem in podati smernice za prihodnost. Poleg teh dveh predmetov, sem v sklopu Centra jezikov Univerze Alicante obiskovala tečaj španščine na stopnji B1, ki je bila zahtevana. Kot študentka na izmenjavi sem morala za tečaj plačati 50 €, v zameno pa sem poleg predavanj dobila tudi delovne zvezke in učbenik. Na koncu me je čakal izpit, katerega ocena je bila sestavljena iz pisnega dela in sodelovanja pri predavanjih. Pri španščini sem se zelo veliko naučila, ne samo jezika, temveč tudi o kulturi. Z vsemi tremi predmeti in profesorji imam zelo dobro izkušnjo.

Nastanitev

Po predlogu prijateljice sem se odločila, da si nastanitev najdem v bližini centra mesta. Prek Facebook skupine, kjer je bilo na voljo veliko različnih ponudb, sem se odločila za najprimernejšo glede na ceno, oddaljenost do centra in avtobusne oziroma tram postaje. Cena najema stanovanja je bila 280 € z vključenimi stroški. Edini dodaten strošek je bil plin, ki smo si ga kot skupni strošek s cimri mesečno razdelili. S stanovanjem sem bila zelo zadovoljna, prav tako s cimri in z lastniki. Na koncu sta nas lastnica in njen mož celo pogostila s tradicionalno špansko paello. To je bil še en dokaz o gostoljubnosti Špancev.


Stroški

Stroške sem si že na začetku dobro organizirala in dala ves denar za predvidene stroške stanovanja in hrane na stran. Štipendija je krila večji del teh stroškov, vendar sem za potovanja in dodatne aktivnosti uporabila svoje prihranke. Cene v trgovinah so bile nižje in ponekod enake tistim v Sloveniji.


Kulinarika & študentska prehrana

Predavanja sem imela vedno v popoldanskem času, zato sem si kuhala doma. Izjema so bili nekateri dnevi, ko sem si v kampusu kupila malico. S prijateljicami sem zelo rada odkrivala kulinariko Španije. Večkrat smo si ob okusnem tinto de veranu privoščile kakšen tapas ali paello.

Urejenost javnega prevoza

Javni prevoz je v Alicanteju in tudi drugod po Španiji zelo dobro urejen. Do univerze sem lahko prišla z avtobusom v 20 in s tramom v 30 minutah. Tram je popolnoma zastonj za vse mlade do 30. leta starosti, le prek spleta moraš izpolniti obrazec in z osebnim dokumentom potrditi svojo identiteto na katerikoli postaji. S to karto lahko potem potuješ vse do Deníe. Karto za avtobus sem si kupila preden sem izvedela za to možnost in sicer po polovični ceni, za 60 voženj je bilo 30 €. V primeru, da karte nimaš, stane vsaka vožnja z avtobusom kamorkoli po mestu 1,45 €. Iz centra mesta vozi do letališča poseben avtobus v razmaku 20 minut.


Lokalna kultura, navade, stereotipi in realnost

Španci vedno najdejo razlog za praznovanje. Vsak mesec se je odvijala druga prireditev, ki smo se je udeležili. V spominu mi bosta ostali Las Fallas v Valenciji in Hogueras de San Juan v Alicanteju. Mesto je bilo v tem času polno papirnatih skulptur različnih risanih junakov. Na ulicah mesta so ljudje postavili mize in si pripravili večerjo. Z zabavo so nadaljevali pozno v noč. Ni se bilo težko navaditi sieste, popoldanskega počitka, ko se zapre večino trgovin in restavracij in v mestu vlada mir. Bolj kot so se bližali vroči dnevi, bolj sem ugotovila, zakaj je to nujno. V taki vročini ne moreš delati. Po šesti uri zvečer so se ljudje začeli prebujati in zabava je trajala pozno v naslednje jutro.

Zanimivi kraji & aktivnosti

Razlog, da sem se prijavila na izmenjavo je bil tudi ta, da obiščem čim več novih, raznolikih mest Španije. Na koncu lahko rečem, da sem cilj tudi dosegla. Erasmus Student Network (v nadaljevanju ESN) oziroma študentska organizacija je imela na voljo veliko izletov in aktivnosti, ki smo se jih po ugodnih cenah lahko udeležili. Z njimi sem odšla v Madrid, Toledo, Valencijo, na Ibizo, Formentero in bližnji mesti Murcio in Cartageno. Sama, s prijatelji in družino sem obiskala skrite kotičke Valencijanske regije, čudovito Andaluzijo in se na zadnji izlet odpravila na sever v Baskijo in Kantabrijo. Ko ljudje slišijo za Španijo najprej pomislijo na Barcelono in Costa Bravo, ampak je še toliko več. Država je zelo raznolika in na vsakem koraku spoznaš nekaj novega, kar daje čar mestu v katerem si.

Življenje po predavanjih

Od meseca marca dalje smo vsak konec tedna izkoristili za obisk plaž v bližini mesta ali za potovanje. Ob večerih smo se večkrat odpravili na sončni zahod na grad Santa Barbara, ki je glavna turistična točka mesta. Velikokrat sem se v sklopu ESN-ja udeležila različnih aktivnosti in se tako povezala z mednarodnimi študenti.


PROS

 • Izmenjava ti odpre mnogo možnosti za spoznavanje različnih kultur in ljudi. Spoznala sem veliko študentov iz različnih delov sveta in sklenila pristna prijateljstva.
 • Skozi celotno izkušnjo rasteš in postajaš bolj samostojen ter ugotoviš, da zmoreš tudi zapletene stvari izpeljati sam. Izkušnja te pripravi na samostojno življenje.
 • Zelo dobrodošle so informacije in napotki študentov, ki so tam že bili (hvala Sara!).

CONS

 • Študij na drugi stopnji se izvaja samo v uradnem jeziku države gostiteljice.

Nina Založnik

nina.zaloznik@gmail.com

PREBERI VEČ

MÁLAGA – celoletno doživetje v sončnem gradu Španije

Tip mobilnosti (praksa/študij): Celoletni študij

Naziv gostujoče institucije in kraj: UMA Turismo, Malaga, Španija

Ime programa mobilnosti: Erasmus+

 


Tri namigi/priporočila

 • Če se želite naučiti hitro španščine, se vključite v Buddy program, spoznajte se in družite se s španski govorci, a za dodatno podporo si pomagajte z OLS platformo in aplikacijo Duolingo.
 • Udeležite se čim več dogodkov organiziranih s strani fakultete, Erasmus skupin in potovalnih agencij (kot je npr. MSE), saj so te precej zanimive, in na ta način spoznate veliko mednarodnih študentov.
 • Vse boste zaključili pravočasno, zato bodite brez strahu in uživajte v nepozabni izkušnji.

 

Zakaj ravno ta »univerza« oz. »država«?

UMA Turismo sem izbrala, ker sem se želela naučiti več o španski kulturi, tradiciji in se prepričati o obstoječih stereotipih. Želela sem se naučiti španskega jezika in vedela sem, da se je bom z vsemi predmeti v španščini zagotovo naučila. Veliko predmetov se je prav tako ujemalo s predmeti na Turistici, tako da sem uspela obenem zaključiti obveznosti v Sloveniji.

O univerzi oz podjetju

UMA Turismo je zelo zanimiva fakulteta, ki bi jo priporočila vsem. Zgradba, notranjost in okolica so zelo lepo urejeni in organizirani za študente. Fakulteta je primerna in dobro pripravljena za študente na izmenjavi – organizirani so uvodni dnevi (ki jih priporočam vsem), sprejem dobrodošlice in poslovilna ceremonija na koncu leta, Buddy program (pomemben za študente, ki prihajajo, saj se pred prihodom izpolni obrazec, na osnovi katerega vas potem povežejo z lokalnim študentom, ki ima podobne navade in interese; tako se boljše in lažje znajdete na fakulteti in v mestu. Nanje se lahko obrnete že pred prihodom za vse informacije, ki jih potrebujete; tako se tudi bolj hitro vklopite v špansko družbo in kulturo. Predavanja so, v mojem primeru, za mojo smer in letnik, potekala v španščini, razen predmeta angleščina. To je lahko omejitev za nekoga, ki ne govori španščine, ampak če se hitro učite pravzaprav niti ne. Predavanja se udeležujete z vsemi ostalimi rednimi študenti, ki so zelo prijazni in vam vedno pomagajo. Presenetil me je odnos profesorjev do študentov na predavanjih in na fakulteti nasploh. So zelo prijazni, ne trudijo se vzpostavljati stroge avtoritete, temveč so bolj odprti, (kliče se jih npr. po imenu), zelo spodbujajo interakcijo in dober odnos s študenti. Veliko so pripravljeni pomagati, predvsem pri študentih na izmenjavi. Zanimivi so se mi zdeli zaključni projekti, ki s sprotnim delom in končnim izpitom sestavljajo tudi končno oceno. Pri nalogah se spodbuja svoboda, kreativnost, iznajdljivost in timsko delo. Pri določenih predmetih zaključno oceno sestavljajo samo sprotno delo in zaključna naloga, tj. brez izpita. Mednarodna pisarna, tajništvo in osebje fakultete skupaj s študenti so vedno pripravljeni pomagati pri vseh nejasnostih. Hitro sem dobila odgovor na vse zahteve in vprašanja, ki sem jih poslala prek e-pošte, veliko pa mi je pomagal tudi tutor. Na fakulteti je večinoma obvezen obisk seminarjev, kar je dobro, saj so ti zelo zanimivi in zajemajo veliko področij turizma. Nudijo tudi zanimive poslovne priložnosti. Na splošno sem bila presenečena in zadovoljna z načinom izvedbe predavanj, odnosi profesorjev do študentov in celotno organizacijo programa fakultete.

Nastanitev

Kar zadeva nastanitve: v prvem semestru sem imela srečo, da sem zelo enostavno našla stanovanje, ki ni bilo daleč od centra (približno 20 minut hoje). Objavila sem, da iščem sobo v Facebook skupini za Erasmus študente v Malagi in oglasila se mi je stanodajalka sama. Za to sobo sem plačala 250 € skupaj s stroški. V drugem semestru sem imela več težav, saj sem začela iskati prepozno. Na žalost sem se srečala tudi z goljufoma (prepoznate jih tako, da enostavno ne morete zaupati v to, kar govorijo, iščejo velike vsote denarja vnaprej in običajno ne dovoljujejo ogleda stanovanja v živo). Na koncu sem stanovanje našla po priporočilu in prek Erasmus WhatsApp skupine (v njej lahko oglašujete in se informirate o vsem). Drugo stanovanje je bilo dražje kot prvo – 350 € na mesec, poleg tega pa sem morala plačati še rezervacijo v višini 100 €, komisijo 100 € in stroške v višini 20 € na mesec. Oba stanovanja in sobi sta bila zelo lepo in moderno urejena, v njih smo bivale 3-4 osebe, in imela so vse, kar sem potrebovala, razen klime/ogrevanja (kar večina nastanitev za najem v Španiji sploh nima). V prvem stanovanju nisem imela pogodbe, v drugem sem jo imela in tudi plačala depozit v višini 350 €. Na splošno sem bila precej zadovoljna.

Stroški

Stroški potovanja z letalom do Španije so v mojem primeru (letela sem iz Dubrovnika) znašali okoli 250 - 350 €. Stroški stanovanja so v prvem semestru znašali 250 €, v drugem pa, ko upoštevam vse stroške, vključno z elektriko in vodo, približno 420 € na mesec. Stroški hrane so se gibali med 200 - 250 € na mesec, a lahko tudi manj. Članstvo v telovadnici GoFIT je znašalo približno 50 € na mesec, medtem ko je bila cena za SynerGym približno 25 € na mesec. Mesečna avtobusna vozovnica je znašala približno 17 €, čeprav se je cena tekom leta spreminjala, vendar ni presegla te vrednosti. Osebni stroški so odvisni od vaših navad in aktivnosti ter od krajev, ki jih želite obiskati. Vstopnice v diskoteke običajno stanejo med 10 - 20 €, cene pijač v klubih so vedno višje kot v barih (od 5 € naprej). Cene hrane in pijače v restavracijah in barih se razlikujejo glede na kategorijo in vrsto obrata; obstajajo lokali z bolj ugodnimi cenami, pa tudi tisti z bolj ekskluzivnimi cenami.

Kulinarika & študentska prehrana

V Španiji me je resnično presenetila raznolikost ponudbe različnih vrst hrane, tako v supermarketih kot v restavracijah. Hrana je tudi cenovno ugodnejša kot v Sloveniji. Cena hrane, če se odločite jesti zunaj, je sprejemljiva, vendar seveda odvisna od vrste in kategorije lokala. Zelo priporočam, da poskusite čim več tradicionalnih jedi, med katerimi izstopajo croquetas, paella, specialitete z ribami in morskimi sadeži ter rabo de toro. V Španiji so prav tako zelo znani prigrizki – tapas, in odlična vina. Zato vam priporočam obisk lokala Casa Lola ter restavracij, kot so Los Gatos, El Pimpi in Kraken.

Kar zadeva študentsko prehrano, niso na voljo boni, kot smo jih vajeni pri nas, vendar na fakulteti obstaja študentska menza, kjer se pripravljajo obroki po ugodni ceni, tj. 5 - 6€, in če se registrirate na UMA Aplikaciji, je cena še ugodnejša, približno 3 € za poln obrok. Sama sem večinoma pripravljala hrano doma ali pa sem jedla zunaj. Hrana, ki se je pripravljala za kosilo na fakulteti, mi ni bila preveč všeč, zato sem pogosto izbrala opcijo sendviča po naročilu, ki stane približno 2,5 €, tj. kadar sem jedla na fakulteti.

Urejenost javnega prevoza

Javni prevoz je zelo urejen in dobro organiziran. Na voljo so avtobusi, vlaki, taksiji in Uber prevoz, prav tako pa je mogoče najeti skuter, kolo in podobno. Avtobusni prevozi in vlak so na voljo pogosto, obratujejo ves dan in običajno do 2. - 3. ure zjutraj. Cene vozovnic so ugodne; za eno vožnjo z avtobusom ta znaša 1,40 €, medtem ko je cena vožnje z vlakom odvisna od destinacije, vendar znaša približno 2 €. Mesečne vozovnice so prav tako cenovno ugodne. Sama sem plačevala le to za avtobus, saj sem ga najpogosteje uporabljala za prevoz do fakultete, in cena mesečne vozovnice je znašala približno 17 €.

Lokalna kultura, navade, stereotipi in realnost

Za Španijo sem se odločila predvsem zaradi njene bogate kulture, saj sem si želela spoznati njene navade, preveriti, ali stereotipi, ki so ji pripisani, držijo, ter se naučiti nekaj novega. Španska kultura je zelo izrazita tudi v Malagi, znana pa je tudi po svoji tradicionalni andaluzijski kulturi. Lokalci so izjemno prijazni in gostoljubni, vedno pripravljeni pomagati in uživati v druženju s prijatelji ter družino. S svojo "špansko družino" smo kljub različnim urnikom obveznosti enkrat na teden skupaj šli na kosilo ali večerjo.

V Malagi je še posebej priljubljena flamenko glasba in ples, kar se odraža skozi različne lokalne festivale in prireditve. Dogodki so organizirani skozi celo leto, priložnosti za praznovanja pa so pogoste. Še posebej izstopa obdobje pred novim letom, ko se cel december organizirajo glasbeni spektakli po različnih delih mesta.

Glede stereotipov je pomembno vedeti, da Španci uživajo v umirjenem tempu življenja, radi si vzamejo čas za hrano in druženje s prijatelji ter se sprostijo. Prav tako so strastni ljubitelji nogometa, zlasti priljubljenega kluba Málaga CF. Španska družba je znana po svoji svobodoljubnosti, spoštovanju različnosti ter odsotnosti tabu tem, ki bi jih lahko našli drugje.

Vendar pa je vsak posameznik edinstven, zato je vedno priporočljivo ohraniti odprt um, biti prijazen in spoštovati lokalne običaje ter navade.

Zanimivi kraji & aktivnosti

Ena od značilnosti Malage, ki me je najbolj navdušila, je dejstvo, da vedno obstaja veliko možnosti za različne aktivnosti. Mesto ponuja oglede številnih zanimivih krajev in veliko aktivnosti. Alcazaba in Gibralfaro sta neločljivo povezana z mestom. Alcazaba je utrjen grad arabske dediščine, ki ga lahko obiščete (vstopnina je 3 €), bližnji Gibralfaro pa hrib, na katerega se lahko povzpnete in uživate v osupljivem razgledu na mesto in obalo. Paseo del Parque me je prijetno presenetil s svojo oazo zelenja in cvetličnimi vrtovi, kjer lahko sprehajanje prinaša občutek bivanja v mirnem tropskem raju. Obiskala sem tudi muzeje, čeprav nisem velika navdušenka, med njimi pa izstopa muzej Picasso, ki predstavlja samo mesto. Katedrala Malage me je prevzela s svojimi podrobnostmi in veličastnostjo; ob nedeljah je vstop brezplačen. Playa Malagueta je priljubljena plaža tako med domačini kot turisti.

Poleg raziskovanja mesta se lahko odločite za različne aktivnosti, ki jih ponujajo fakulteta ali lokalne turistične agencije, kot je obisk mesta Ronda, planinarjenje, uživanje v tapasih v lokalnih barih, udeležba na jezikovnih izmenjavah (kjer spoznavate in se družite z drugimi mednarodnimi študenti) ter moja najljubša aktivnost – obisk ture Caminito del Rey.

Življenje po predavanjih

Po končanih predavanjih se odpre veliko možnosti, odvisnih od posameznikovih navad. Osebno sem se vedno odpravljala v telovadnico, saj je to zame nepogrešljiv del vsakdanjega življenja. Nočne klube sem redkeje obiskovala, imela pa sem cimro, ki je skoraj vsak dan odhajala na zabave. Tedensko sem se s prijatelji iz Španije odpravila na kosilo ali večerjo. Prav tako sem sodelovala na posebej organiziranih dogodkih, ki so bili namenjeni študentom na izmenjavi, in tako sem spoznavala mesto, okolico ter druge mednarodne študente. Med te dogodke so spadale Trivial večerje, jezikovne izmenjave, potovanja in podobni dogodki.

PROS & CONS

Prednosti:

 1. Klima v Malagi je prijazna skozi celo leto. Poletje traja skoraj do novembra, zima pa se konča konec februarja, nato pa se temperature spet dvignejo in ljudje pričnejo nositi kratke rokave. Sicer pa je poleti izjemno vroče. Skozi leto je prevladujoče sončno vreme, dežja pa je malo.
 2. Malaga ima bogato zgodovino, kulturo ter pestro gastronomsko in naravno ponudbo (plaže, hribe itd.), kar jo naredi privlačno za življenje, obiskovanje in raziskovanje.
 3. Mesto ponuja številne festivale in dogodke skozi celo leto, kot so Semana Santa, Feria de Malaga ter festivali hrane in glasbe. To omogoča izkušnjo živahne lokalne kulture.
 4. Izmenjava v Španiji omogoča bogato izmenjavo različnih kultur, saj se veliko študentov odloči za izmenjavo ravno tukaj, kar v mestu ustvarja mednarodno vzdušje.
 5. Možnost učenja španščine prek vsakodnevne interakcije z domačini.
 6. Živahno družabno in študentsko življenje.
 7. Veliko priložnosti za potovanja in morebitno delo.

Slabosti:

 1. Stroški življenja, zlasti za najem sob in stanovanj, so visoki. Če želite živeti sami, se lahko stroški hitro povečajo.
 2. Ob določenih dogodkih in poleti je veliko turistov, kar lahko v nekaterih primerih povzroči gnečo.
 3. Španci na splošno ne govorijo veliko angleško, kar lahko predstavlja jezikovno oviro v komunikaciji z domačini, če ne obvladate španščine.
 4. Različne metode poučevanja na fakulteti se lahko izkažejo kot izziv za tiste, ki so navajeni domačega študijskega programa.
 5. Omejena ponudba predmetov v angleškem jeziku.

Avtorica: VASILISA MATOVIĆ
vasilisaasi2709@gmail.com

PREBERI VEČ

Turistica Around the World Blog - Explore, bring memories and make it happen

Erasmus+