Dežela tisočerih jezer

Moji trije namigi:

  • Udeležuj se veliko dogodkov saj boš tako spoznal nove prijatelje (ne pozabi, da ste vsi v enaki situaciji, zato je spoznavanje drugih ljudi precej lahko);
  • Spakiraj zelo topla oblačila, smučarske hlače in rokavice, dobro obutev in nogavice (skrivnost, kako ostati topel, je v veliko plasteh oblačil);
  • Uživaj na polno, saj si boš ustvaril/a nepozabne spomine.

ODLOČITEV ZA IZMENJAVO IN MNENJE O UNIVERZI

Za svojo študijsko izmenjavo sem si izbrala spomladanski semester na finski univerzi Laurea University of Applied Sciences, ki se nahaja v Helsinkih. Izbrala sem jo, ker so me zanimale nordijske države, njihova kultura in način življenja. Univerza je bila na študente na izmenjavi zelo dobro pripravljena, saj so organizirali uvodne dneve. Vsem priporočam udeležbo na le-teh, saj ti razložijo vse, kar je potrebno vedeti in tako lažje spoznaš nove prijatelje. Predavanja so potekala v angleškem jeziku in bila skupaj z njihovimi rednimi študenti, kar je omogočilo še večje spoznavanje finske kulture, saj kdo drug bolje pozna Finsko kot pa njeni prebivalci. Delo je večinoma potekalo po skupinah in bilo praktično usmerjeno. To pomeni, da smo sodelovali s finskimi podjetji ali delali svoje raziskave. Všeč mi je bilo, da smo pri delu imeli veliko svobode in lahko delali na svoji kreativnosti. Pozitivno me je presenetilo, da večina predmetov ni imela končnih izpitov, ocenilo se je tvoje sprotno delo in konča naloga. Še pred prihodom na Finsko me je kontaktiral tutor, ki mi je pomagal z vsemi vprašanji in mi bil na voljo ves čas izmenjave. Prav tako me je ob prihodu pričakal na letališču, vendar je to odvisno od vsakega tutorja posebej.

STROŠKI

Stroški na Finskem so nekoliko višji kot v Sloveniji, predvsem kar se tiče hrane in študentskega življenja. Zelo drage so alkoholne pijače zaradi visokega davka. V celoti sem dobila okrog 3900 € finančne pomoči, kar mi je zadoščalo za najemnino in prehrano. Z drugimi študenti smo velikokrat jedli na fakulteti in v drugih študentskih restavracijah, kjer je celoten obrok stal 3 evre. Priporočam, da pred izmenjavo prihranite tudi nekaj lastnega denarja, da se lahko tako udeležite veliko dogodkov in izletov.

NASTANITEV

Nastanitev sem našla v sklopu organizacije HOAS, ki ponuja opremljena stanovanja študentom na izmenjavi. Priporočam izbiro te organizacije, saj sodelujejo z univerzo. To pomeni, da po vsej verjetnosti dobite stanovanje blizu svojega kampusa in tako stanujete s študenti iste fakultete. Prav tako je najugodnejša možnost in, če se v stanovanju kaj pokvari, HOAS vse uredi. Ker je število stanovanj omejeno, se prijavite pravi čas (več stanovanj je običajno na voljo v spomladanskem semestru). Cena mojega stanovanja je bila okrog 450 €, delila pa sem si ga z dvema osebama (vsaka svojo sobo).

JAVNI PREVOZ

Za javni prevoz sem mesečno odštela 60 evrov, saj se je moje stanovanje nahajalo v C coni. Helsinki imajo zelo dobro urejen javni prevoz in sama sem ga uporabljala vsak dan. Vlaki vozijo redno do centra in pozno v noč. Na voljo so še avtobusi, metro in tramvaj. Včasih se stanovanja ne nahajajo v bližini centra. Sama sem živela v predmestju, in sicer kraju Espoo. Vendar zaradi dobrega javnega prevoza to ni bila težava, saj sem do fakultete z vlakom rabila okrog 15 min, ter do centra 30 minut. Zelo hitro se navadiš na te razdalje in ker vlaki vozijo zelo pogosto to ni ovira, da ne bi moral obiskati mesta kadarkoli bi si želel. Prav tako imajo ugodne hitre vlake po Finski, s katerimi je lahko odkrivati bližnje kraje.

KULTURA/ZANIMIVOSTI

O Fincih obstaja kar nekaj stereotipov, in sicer da so precej introvertni, zadržani, ljubitelji savne in hokeja. To lahko potrdim, saj te na ulici ne bodo pozdravili, težko jih je spoznati in večinoma ne začnejo pogovora. Vendar kmalu spoznaš, da je to njihova kultura in da so v resnici zelo prijazen in vljuden narod. Včasih moraš le ti začeti pogovor, da se sprostijo in povedali ti bodo vse. V spomladanskem semestru sem imela možnost doživeti pri njih enega izmed največjih praznikov, in sicer 1. maj oziroma Vappu. Praznik je bolj namenjen študentom in skozi cel april se vrsti veliko dogodkov, ki vodijo do konca meseca, kjer se množice zberejo v parkih in na trgih, imajo piknike in se veselijo konca šolskega leta. Posebna izkušnja so tudi nizke temperature in pomankanje sonca, saj je v zimskih mesecih le nekaj ur svetlobe in večina dni se sonce kljub temu ne pokaže. Prav nasprotno je v drugem delu spomladanskega semestra, kjer je veliko svetlobe in sonca.

ŽIVLJENJE PO PREDAVANJIH

Študentske organizacije čez vse leto skrbijo za organizacijo dogodkov. Poseben običaj študentov je, da nosijo barvne kombinezone in skozi dogodke zbirajo našitke, ki si jih morajo ročno našiti na obleko. Več našitkov in dodatkov imaš, bolje izgledaš. Nosijo jih vsepovsod, tako na zabave, predavanja in vse dogodke. V Helsinkih imajo veliko muzejev in drugih atrakcij. Priporočam, da ne hitite z ogledom, saj imajo vsake toliko časa brezplačen vstop. Z drugimi študenti smo velikokrat obiskali Nacionalne parke, kot je na primer Nuuksio, saj imajo posebej območja, kjer si lahko zakuriš ogenj in pečeš. Laureamko (študentska organizacija) letno organizira izlet na sever Finske. Čeprav je kar drago, ga zelo priporočam, saj doživiš nepozabne dogodivščine kot so vožnja s haskiji in motornimi sanmi, obisk Božičkove dežele, severni sij, kopanje v fjordu, dih jemajoča snežena pokrajina, enodnevni izlet na Norveško in še več. Prav tako je cenovno zelo ugoden obisk Estonske prestolnice. Finska je na splošno zelo varna država in nikoli nisem imela občutka, da bi bila v nevarnosti. Vendar previdnost ni odveč in je bolje iti zvečer v mesto s prijatelji in v družbi.

PROS: študentsko življenje, javni prevoz, zanimivi dogodki, savna, varnost, praktično delo, zimsko vreme.

CONS: visoke cene, nizke temperature, pomanjkanje sonca.

Za dodatno pomoč ali vprašanja me lahko kontaktirate (nusa.emersic@gmail.com ali na socialnih omrežjih)

Avtorica: Nuša Emeršič 

Turistica Around the World Blog - Explore, bring memories and make it happen

Erasmus+