Galerija AvanTuristica: razstava Ograje sveta

Galerija AvanTuristica: razstava Ograje sveta

Kategorija: Kultura Zanimivo

avanturistica (2)

Otvoritev razstave Društva popotnih fotografov Slovenije “Ograje sveta” bo:

v ponedeljek, 14. marca 2016, ob 14.00

v avli Turistice

 

Galerija AvanTuristica

– prva galerija popotniške fotografije v Sloveniji!

V Galeriji AvanTuristica vam ponujamo drzne  foto-avanture skozi oči popotniških fotografskih velemojstrov in kreativnih amaterjev. Turizma si enostavno ne moremo predstavljati brez fotoaparata. In Turistice si ne moremo predstavljati brez Galerije AvanTuristice.


OgrajaFoto: Iztok Bončina

Ograje sveta

Prve ograje so ljudje postavili okoli črede domačih živali, da jim ne bi pobegnile in bi jih  obvarovali  pred  plenilci. Včasih so tudi njih ščitile pred divjimi zvermi ali opozarjale na nevarne reke, močvirja, prepade. Pozneje so ogradili in obzidali svoja mesta, da bi bili na varnem pred napadi sovražnih zavojevalcev. V sodobnem času pa človek gradi nove, drugačne ograje in zidove. Z njimi zaznamuje svojo lastnino in sporoča na katerem koščku planeta je on gospodar. Z njimi ločuje sosede, prijatelje, sorodnike. Z visokim zidom ali bodečo žico v trenutku razdeli cele narode. In zapira poti.  Ne samo popotnikom, trgovcem, beguncem, turistom, romarjem, raziskovalcem temveč tudi novim idejam, kulturi, razvoju, napredku. Ogradi sebe pred drugimi in druge ne spusti bližje. Nekoč so bile ograje pojem varnosti, sožitja in zaupanja. V njih si vedno našel velika, odprta vrata. Danes so postale simbol strahu, nezaupanja in sovražnosti. Vendar železne ali kamnite ograje niso najbolj omejujoče. Te sčasoma strohnijo in razpadejo. Tistih pa, ki se zasidrajo v naše misli ali prepričanja, se ne znebimo zlahka. Najbolj nevarne so ograje in zidovi, ki jih gradimo v svojih glavah.

Društvo popotnih fotografov Slovenije

Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev je bilo ustanovljeno decembra leta 2003. Trenutno šteje preko 300 članov. Zasnovano je bilo z željo, da bi fotografije slovenskih popotnikov, ki  vsako leto nastajajo v mnogih svetovnih velemestih, puščavah, gorah, deževnih pragozdovih, savanah in na obalah oceanov dvignili na višji, bolj kakovosten nivo. Velik pomen pripisujejo izobraževanju fotografov v obliki predavanj, fotografskih delavnic ali delu na terenu. Številni člani društva tudi aktivno sodelujejo z raznimi domačimi in tujimi časopisi in revijami. Kot fotoreporterji beležijo lepe, privlačne in barvite pa tudi črno bele, žalostne in tragične trenutke sodobnega sveta.

Na društvenih srečanjih izmenjujejo ideje tako fotografi začetniki, ki so šele pred kratkim spoznali čarobno moč svetlobnega zapisa kot profesionalni mojstri, ki jim fotografija daje vsakdanji kruh. V zadnjih letih so priredili že kar nekaj društvenih razstav z različno tematiko.
Marsikateri član je tudi sodeloval in bil nagrajen na prestižnih fotografskih razstavah ali natečajih.

Kontakt: predsednik društva – Iztok Bončina (Iztok.Boncina(at)guest.arnes.si)

Razstavljavci: Aleksandra Jereb, Alja Pregl, Ana Krevelj, Gal Kušar, Iztok Bončina, Niko Slavičič, Mateja Mazgan, Marjetka Tomažič, Marjan Gresl, Nina Kožamelj, Petra Golja, Stojan Rančić, Štefan Polenšak, Tomi Križaj, Tone Štamcar.

V okviru razstave in Tedna UP poteka tudi dobrodelna humanitarna akcija UP FTŠ Turistica “pomoč begunskim otrokom”. 


Iskanje