Turistica je slovesno obeležila svojih 20 let delovanja: turizem potrebuje znanje, Slovenija potrebuje turizem

Turistica je slovesno obeležila svojih 20 let delovanja: turizem potrebuje znanje, Slovenija potrebuje turizem

Kategorija: Gospodarstvo Zanimivo

Portorož, 20. maj 2015 – Fakulteta za turistične študije – Turistica, članica Univerze na Primorskem, je slovesno praznovala svojih 20 pomladi. Med pomembnejšimi gosti, ki so se udeležili jubilejne okrogle mize Futuristica in drugih dogodkov v nizu pestrega programa, so bili: predsednik Vlade RS, dr. Miroslav Cerar, rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek in drugi vidni gostje s področja turizma in gospodarstva.

Glavno sporočilo jubilejnega dogodka Fakultete za turistične študije Turistice je po 20 letih opozoriti širšo slovensko javnost, da Slovenija potrebuje turizem, vendar turizem z znanjem. »Le s sodobnimi znanji na področju trajnostnega razvoja, trženja in inoviranja bodo mogoči novi preboji za razvoj te pomembne dejavnosti,« meni dekan prof. dr. Anton Gosar.

Kot že tolikokrat doslej je slovenski turizem ponovno na prelomnici. Ob svetovni promociji Zelene, aktivne in zdrave Slovenije, ki pravkar poteka na veliki svetovni razstavi Expo v Milanu, se po štirih letih na domače prizorišče vrača Slovenska turistična organizacija, osrednja organizacija za promocijo turizma. Ministrstvo za gospodarski razvoj je prevzel strokovnjak s področja turizma in zastavil vrsto prioritetnih nalog za usmeritev te panoge. A turizem ni le gospodarstvo, je širši družbeni pojav, zato je za njegov trajnostni razvoj potrebna koordinacija različnih resornih ministrstev.

Pravkar objavljen Indeks konkurenčnosti v turizmu, ki ga je za leto 2015 prav v tem mesecu objavil Svetovni gospodarski forum, kaže, da je Slovenija med 140  državami šele na 103. mestu po udejanjanju trajnostnega razvoja turizma, kakovost poslovnega okolja na 106. mestu, po vlaganju v znanje zaposlenih v turizmu smo na 97. mestu. Veliko dejavnikov nas umešča v evropsko povprečje, kot vedno doslej pa smo tudi letos visoko ocenjeni glede kakovosti naravnega okolja, vključenega v turizem (16. mesto!).

Med pomembnejšimi dogodki velja izpostaviti svečan podpis pogodbe med Turistico in partnerji čezmejnega projekta HisTur in odprtje študentske fotografske razstave Avanturistica, ki je na ogled v avli fakultete.

Vrhunec programa pa je bilo omizje Futuristica o prihodnosti slovenskega turizma. Katera je konkurenčna prednost slovenskega turizma, kako se bolje povezati, kako doseči stabilen trend financiranja, kako učinkoviteje vlagati v znanje in kako inovativneje tržiti slovenijo kot turistično destinacijo, so bila glavna vprašanja, ki jih je odprla moderatorka omizja, dr. Maja Uran Maravić, prodekanja za sodelovanje z gospodarstvom. Govorci na omizju so, poleg predsednika vlade, rektorja univerze in gospodarskega ministra, bili tudi: Gregor Jamnik, predsednik združenja hotelirjev Slovenije, Maja Pak s Slovenske turistične organizacije, Marjan Batagelj, predsednik uprave Postojnska jama d.d., Zenel Batagelj, predsednik z družbe za trženjsko svetovanje Valicon ter Valentina Božič, svetovalka Hotelov Bernardin v Portorožu.

Zbornik ob 20-letnici delovanja Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem (1995-2015)

Capture

DSC_0066 DSC_0117
foto Peter Irman 1 foto Peter Irman 2

Prispevek Regional Obala: tukaj.
Prispevek Delo: tukaj.

 


Iskanje