Poročilo dr. Dejana Križaja – marec in april 2018

V tretjem, zadnjem mesecu je bilo gostovanje na San Diego State University (SDSU) zaradi bližajočega se slovesa še bolj intenzivno.

Moj gostitelj dr. Vinod Sasidharan že več kot 10 let vsako poletje izvaja Study Abroad Program s področij trajnostnega razvoja. Glede na dosežke Slovenije na tem področju v zadnjih letih sva prijavnico za izvedbo tovrstnega programa v Sloveniji z naslovom »Social Inclusion and Sustainability Innovations in Slovenia, Summer 2019« oddala v mednarodno pisarno SDSU ter nestrpno čakava odločitev.

Nadaljevali smo srečanja s študenti, ki analizirajo in razvijajo trajnostna doživetja v Balboa Parku. V tem mesecu smo obiskali Museum of Men in njegove zgodovinske ter sodobne antropološke razstave ter se z njihovimi predstavniki pogovorili, kako so povezane z družbeno trajnostjo.

Opravil sem nekaj pomembnih sestankov o možnostih za prihodnje sodelovanje:

Jose Preciado, direktor za povezovanje z lokalnimi skupnostmi oziroma: Director of Community Engagement, SDSU Center for Service Learning and Community Engagement Program.

Predstavniki Tree San Diego – nevladna organizacija, ki skrbi za prostovoljske projekte sajenja in vzdrževanja dreves v San Diegu, ki ga pestijo klasične težave puščavskega podnebja in ki ga lahko blaži sajenje pravilno izbranih in vzdrževanih dreves. Svoje znanje »izvažajo« tudi v druge regije z drugačnimi podnebji.

Marisa Reyes Orta – profesorica turizma z mehiške univerze Autonomous University of Baja California

Alfredo Delgado – mehiški sodelavec dr. Sasisharana na projektih družbene trajnosti, direktor Binational Committee United for the Children – CBUN, Tijuana, Mexico

Z mehiškima sogovornikoma smo načrtovali program obiska Tijuane v Mehiki, ki sva ga z dr. Sasidharano prav tako izvedla v tem mesecu in obiskala več točk t.i. velike ture doživetij družbene trajnosti, ki ga načrtujejo ameriški in mehiški partnerji po celotnem območju regije Baja Balifornia.

Z mojim gostiteljem sva obiskala tudi manj znano turistično območje Borrego Springs nedaleč stran od San Diega. Gre za manjšo puščavsko oazo, ki omogoča veliko različnih butičnih in trajnostnih doživetij – ta so glavni cilj projektov, ki jih z dr. Sasidharanom načrtujeva tudi v prihodnje. Teh po teh zelo intenzivnih in koristnih treh mesecih druženja ne bo zmanjkalo.