Delavnica v okviru projekta QNeSt

Delavnica v okviru projekta QNeSt

V petek, 23. novembra 2018, se je v Portorožu na Fakulteti za turistične študije – Turistici, članici Univerze na Primorskem, odvijal dogodek v okviru mednarodnega projekta razvoja mreže trajnostnega turizma QNeST (Quality Network on Sustainable Tourism). Osrednji gost dogodka je bil Henrique Ramos, okoljevarstvenik z Azorskih otokov, ki je bil na obisku v Sloveniji.

Glavni cilji projekta QNeST so med drugim dvig standardov kakovosti na področju trajnostnega turizma ter promocija in povezovanje turističnih ponudnikov. Henrique Ramos se je dotaknil teme onesnaženosti morij, problema mikroplastike ter odpadkov v povezavi s turizmom. Slednji je dvorezni meč, saj po eni strani dvigne ekonomijo po drugi strani pa predstavlja zelo veliko tveganje za okolje. “Dobro je, da nimamo še preveč turizma. Število turistov se sicer povečuje, pa vendar je razlog, da ni skokovitega porasta turizma, po mojem mnenju v tem, da nimamo luksuznih letovišč z dolgimi peščenimi plažami. Imamo pa prelepo zeleno naravo in odlične možnosti za pohodništvo,” je izpostavil Ramos. Prav tako kot Slovenija si tudi Azori ne želijo množičnega turizma. Želijo si biti zelena destinacija. Kot primer dobre prakse je vodja projekta dr. Marko Kukanja izpostavil blagovno znamko GREEN SLOVENIA, ki je že dobro uveljavljena in prepoznavna širom sveta.

V okviru dogodka smo na Turistici izvedli tudi promocijski dogodek in si ogledali ribogojnico Fonda, ki velja za primer dobre prakse – tako povezovanja ponudnikov kot izvajanja  trajnostnega turizma. S plovilom Atlas, ki ga med drugim poganja tudi sončna energija, smo si ogledali bazene in školjčišča. Spoznali smo, zakaj je piranski brancin tako poseben in izjemnega okusa, kako v ribogojnici skrbno izberejo ribje mladiče, kakšno ribjo krmo uporabljajo in kako krmijo ribe, koliko časa raste brancin, kako živijo klapavice in se naučili prepoznati res svežo ribo.

Projekt QNeSt ni še zaključen, zato si obetamo še veliko zanimivih dogodkov.


Vabilo

DRUGA DELAVNICA V OKVIRU PROJEKTA QNeST

Vabimo vas na 2. delavnico v okviru projekta QNeST (Quality Network on Sustainable Tourism), ki bo potekala 23. 11. 2018 na UP, Fakulteti za turistične študije – Turistici, v predavalnici 001.

Na tej delavnici bomo gostili strokovnjaka s področja ribištva Henriqueja Ramos, ki nam bo predaval o Trajnostnem razvoju ribiških območij,  v drugem delu pa bo ambasadorka zelenega razvoja Jana Apih (GoodPlace) predstavila Zeleno shemo slovenskega turizma.

Vljudno vabljeni!


PROGRAM DELAVNICE

Datum:  23.11.2018

Lokacija: UP, Fakulteta za turistične študije – TURISTICA, Obala 11a, Portorož, predavalnica 001

9:30 – 10:00              Zbiranje in jutranja kava

10:00 – 11:30            Trajnostni razvoj ribiških območij (Henrique Ramos)

11:30 – 11:45              Odmor

11:45 – 13:00             SLOVENIA GREEN (nacionalni program in certifikacijska shema) (Jana Apih)

 

 

 


Iskanje