Gostujoče predavanje krajinske arhitektke Romane Kačič

Gostujoče predavanje krajinske arhitektke Romane Kačič

 Očarljivost in potencial terasaste krajine

Na Turistici smo v sredo, 11. aprila 20187, gostili krajinsko arhitektko Romano Kačič, ki deluje na področju Trsta, Benetk in Pirana in ki je specializirana za priobalni pas, aktivna ter predvsem kritična pa je tudi na področju ohranjanja kulturne dediščine.

Na predavanjih je spregovorila o definiciji terasaste krajine kot dela kulturnih krajin in seznanitvi z osnovno terminologijo, ki se nanaša na terasasto krajino. Poudarila je pomen znanja čitanja krajinske slike, tako globalno kot lokalno ter predstavila merila čitanja od globalnega do detajla in obratno. Razložila je krajino kot večplasten sistem različnih vsebin od geologije, hidrologije, ekologije, agronomije, gozdarstva, upravljanja s prostorom, turizma, itd. Kačičeva je poudarila pomen kulturne krajine kot kulturna dediščina in atrakcija.

 

Vsebina predavanj:

Ob vstopu v predavalnico se obiskovalcem pokaže cvetoča veja nekega grma in se odišavi zrak s hidrolatom neke rastline. Na listek morajo napisati za kateri rastlini gre. 

Predstavi se publikacija Terasirane pokrajine, SAZU ZRC Inštitut Anton Mellik. Terasaste krajine se predstavi s strani Hongejske deklaracije o ohranjanju in razvoju kmetijskih teras v okviru prve svetovne konference o terasastih krajinah leta 2010. Predstavi se Unesco kriterije za določanje kvalitete terasastih krajin v sklopu kulturnih krajin ter predstavi vzorčne primere. Omeni se UNESCO MAB Man and Biopshere ter vzorčno MAB območje, ki zajema 290 ha območje tržaškega obalnega pasu, vključno s kopenskim kot morskim delom zavarovanega območja Miramare. Ob koncu prvega dela predavanja se povabi k ogledu kratkega filma The Powers of Ten, Charles and Ray Eames (1977), umetniška interpretacija povezanosti človeka s prostorom in poziv k stalnem prepletanju globalnih in lokalnih sistemov.

Znotraj svetovnih, sredozemskih, evropskih, severno jadranskih okvirov se išče identiteta terasaste krajine slovenske Istre. Terasasta krajina s pogledom na soline je unikum, ki odgovarja vsem kriterijem o kvalitetni kulturni krajini. Prikaže se tako potenciale te krajine kot njena visoka ranljivost. Pogosta močna deževja ob hkratne pomankanju upravljanja in vzdrževanja tako vodne mreže kot mreže zidov v tehniki suhogradnje so vzrok za številne plazove in za osiromašenje krajine. Ruralne in zelene površine se z neverjetno hitrostjo vsakodnevno umikajo novogradnjam. In predvidene so nove pozidane površine. Primerjalno se prikaže dva aeroposnetka s 60 letnim zamikom 1954, 2014. Pozidana terasasta krajina slovenske obale bo veliko manj atraktivna od te, ki jo še imamo danes. Nepozidana terasasta krajina s pogledom na soline in morje je veliko bolj atraktivna za najrazličnejše vsebine, ki bi lahko vzpodbudile ekonomijo v obalnem pasu veliko bolj, kot pa gradnja zasebnih hiš z vrtičkom. Predstavi se enkratnosti obalnega pasu Severnega Jadrana in obalnega pasu od Strunjana do Seče.

 

 


VABILO

 

Vabimo vas na predavanje

“Očarljivost in potencial terasaste krajine”,

ki bo v sredo, 11. aprila 2018, ob 9. uri v predavalnici 002.

Predavala krajinska arhitektka Romana Kačič.

 

Vsebina predavanj: 

Terasasta krajina je večplastna vrednota, ne samo zaradi pomembne hidrogeološke in ekološke vloge, ampak tudi zaradi velikega scenskega in kulturnega pomena. Obdelane vzdrževane terase, podprte z lokalnim kamnom, so del identitete sredozemskih skalnatih obal. Terasast sistem je izredno ranljiv in velikokrat pod pritiskom pozidave. Ali je lahko terasasta krajina Slovenske Istre atraktivna v množici znanih terasastih krajin v Sredozemlju, tudi tistih pod Unesco okriljem? Ali je terasasta krajina s pogledom na soline unikat? Neizkoriščeni potenciali terasasto oblikovanih vrtov zgodovinskega jedra Piran.

O predavateljici: 

Romana Kačič je krajinska arhitektka in soustanoviteljica podjetja KačičLiden, ki deluje na področju  Trsta, Benetk in Pirana. Njena dela so bila objavljena tako na državni kot tudi na mednarodni ravni. Romana je specializirana za priobalni pas, aktivna ter predvsem kritična pa je tudi na področju ohranjanja kulturne dediščine.

 


Iskanje