Ogled primerov dobre prakse razvoja podeželja na avstrijski Štajerski

Ogled primerov dobre prakse razvoja podeželja na avstrijski Štajerski

V okviru projekta Riviera4Seasons2 Skupna dediščina za skupno mednarodno promocijo 365 dni zelenega turizma na Opatijski in Portoroški rivieri v okviru programa Interreg V-A Slovenija Hrvaška se je raziskovalna skupina UP FTŠ Turistice (dr. Helena Nemec Rudež, Milka Sinkovič Ana Allegra) z ostalimi partnerji med 22. in 24.1.2018 udeležila študijskega obiska v jugovzhodni del avstrijske Štajerske. Projekt nadgrajuje ohranjanje dediščine  slovenske in hrvaške Istre z zaledjem z vključevanjem naravne in kulturne dediščine ter dogodkov na podeželju v novo oblikovane itinerarije.

Vulkanland (vulkanska dežela) je izjemna zgodba o nastanku in delovanju regije, ki velja za sinonim zglednega medsebojnega sodelovanja in marketinškega povezovanja med različnimi ponudniki.  Inovativna kulinarična, obrtna in turistična destinacija je do leta 1994 veljala kot najmanj razvito področje  v  Avstriji. Njena  največja naravna  znamenitost  so ostanki 40 ugaslih vulkanov, kjer se danes med drugim nahaja 26 vrelcev termalne, mineralne in zdravilne vode. Z  enotno  blagovno  znamko  »Steirisches  Vulkanland«  se  je  dežela  do danes  razvila  v  prepoznavno  turistično  regijo  Evrope,  kjer  igrajo  tradicionalna kulinarika, obrt in turizem najpomembnejšo vlogo.

Nastanjeni smo bili v termalnem hotelu Rogner Bad Blumau, ki se nahaja v osrčju avstrijske štajerske termalne regije. Življenje v harmoniji z naravo – to je bila vizija avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja, ki je na pobudo in ob finančni podpori podjetnika Rognerja oblikoval idejo za hotel. V okviru študijske ture smo si ogledali podeželje ter ponudnike, ki se učinkovito povezujejo z regijo.  Obiskali smo vinsko posestvo Herrenhof Lamprecht kjer pridelujejo ekološka vina, ki ob zorenju v sodih poslušajo klasično in jazz glasbo.  V čokoladnici Zotter smo po zanimivi predstavitvi zgodbe o uspehu imeli možnost degustirati okrog 200 vrst čokolad različnih okusov in sestavin. V šunkarni oz. manufakturi mesnih izdelkov (šunka, pršut, klobase, slanina ipd.) Vulcano v Auersbachu smo  pod strokovnim vodstvom  dobili vpogled v obdelavo, proizvodnjo in tehniko zorenja pršuta. Avstrijska Štajerska slovi tudi po bučnem olju z zaščiteno označbo porekla. V zrnoteki in oljarni Steierkraft smo si ogledali proces proizvodnje bučnega olja. V enem najstarejših mlinov z lastno hidroelektrarno Schalk Mühle meljejo žitarice lastne bio proizvodnje.  Pri vseh ponudnikih je v lično urejenih trgovinah možno kupiti njihove proizvode in tudi proizvode drugih blagovnih znamk iz regije Vulkanland. Srečali smo se tudi s predstavniki turističnih organizacij Thermenland Steiermark in Regionalmanagement Vulkandland – SPIRIT OF REGIONS, ki skrbita za promocijo destinacije ter povezanost med ponudniki. Študijski turo smo zaključili z obiskom mesta Weiz, ki že nekaj let uspešno sodeluje s Turističnim združenjem Portorož na področju turistične promocije.

Regija deluje zelo funkcionalno, prav tako so med seboj povezani tudi ponudniki, ki se zavedajo dejstva, da so skupaj močnejši in bolj prepoznavni. Predvsem pa je ponudnikom uspelo oblikovati zgodbo. Prodajajo  zgodbo, ki jim jo je uspelo ustvariti  z individualnim miselnim in dejansko izvedenim preskokom, ki se kaže v  znanju in moči povezovanja, skupnem nastopu in  tržni zavesti, samospoštovanju, nezavisti in v trdnem prepričanju vase.

Galerija: 


Iskanje