Študent Filip Matjaž tretji na European Young Chef Award 2017

Študent Filip Matjaž tretji na European Young Chef Award 2017

Kategorija: Zanimivo

Pod okriljem Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) iz Barcelone se je v začetku novembra odvilo tekmovanje European Young Chef Award 2017. Na pobudo doc. dr. Aleša Gačnika, ki je tudi član mednarodne ekspertne skupine IGCAT, se je tega prestižnega evropskega tekmovanja udeležil študent Fakultete za turistične študije – Turistice (UP FTŠ) Filip Matjaž, ki že vrsto let opozarja nase kot kreativni mladi chef in kot član mlade kuharske reprezentance Slovenije.

Filip Matjaž, ki se je kuharskih veščin naučil v družinski gostilni Tomi iz Portoroža, je zastopal mediteransko Slovenijo (Primorsko) z jedjo Okus slovenskega morja, s katero je osvojil odlično tretje mesto. Postal je mentor bodočim mladim kuharjem in obenem tudi ambasador IGCAT za Primorsko, ki se pod taktirko dr. Aleša Gačnika pripravlja za kandidaturo pridobitve naziva Evropska gastronomska regija.

Prvo mesto je osvojila Aisling Rock iz Galwaya z jedjo Mackerel, Pickle and Sheep’s Yoghurt, ki zastopa Zahodno Irsko kot evropsko gastronomsko regijo za leto 2018. Srebro je za Finsko osvojil Josi Polso iz Kuopia, ki bo središče Evropske gastronomske regije 2020, z jedjo Blueberry Pie Gone to Forest.

V sklopu tekmovanja so se prvi dan tekmovalci predstavili komisiji s pripravo tradicionalne jedi, drugi dan pa z nadgradnjo tradicionalne jedi v moderni variaciji. Filipova zgodba je izhajala iz tradicije istrskih vrtov, polnih zelenjave, kar je osnova za brodet, ki je dopolnjen z dobrotami iz slovenskega morja.

Moderni istrski brodet je predstavil na emajliranem krožniku slovenske proizvodnje. Nanj je postavil zelenjavno posteljico, ki jo je dopolnil s tortico iz školjk ter tako predstavil morsko dno in istrski vrt. Na tortico je postavil sipo, saj ta plava nekje nad morskim dnom, na vrhu pa dodal koščke ribe v nitkastem testu, s čimer je želel prikazati ribiško mrežo, polno rib. Ob tem je postregel še omako tradicionalnega istrskega brodeta, in sicer v emajlirani posodici, ki so jo včasih uporabljali namesto zajemalke. Modernejšo izvedbo brodeta je v leseni solnici dopolnila škampova sol, ki jo je pripravil iz škampov in soli iz Sečoveljskih solin. Za pripravo je uporabil le najboljše morske dobrote ter jih dopolnil z ekološko zelenjavo, pridelano v slovenski Istri, malvazijo Vinakoper in ekstra deviškim oljčnim oljem iz oljarne Morgan.

Kuharski moto Filipa Matjaža je povezan s tem, da mora vsaka jed predstavljati območje, zgodovino in ljudi, ki živijo na destinaciji. Skozi jedi se torej zrcali gastronomska identiteta regije, ki omogoča gostom, da občutijo destinacijo. In prav te vsebine so tudi tema njegove diplomske naloge, ki jo pripravlja pod mentorstvom doc. dr. Aleša Gačnika.

 

Fotografije: IGCAT arhiv

 

Prispevek je bil najprej objavljen v univerzitetnem spletnem mediju UP budi.


Iskanje