Prof. dr. Anton Gosar prejel Melikovo priznanje

Prof. dr. Anton Gosar prejel Melikovo priznanje

Kategorija: Izobraževanje Splošno

Koper, 25. 9. 2015 – Zveza geografov Slovenije je dekanu UP FTŠ Turistice prof. dr. Antonu Gosarju podelila Melikovo priznanje za življenjsko delo in prispevek k razvoju slovenske geografije.

»Anton Gosar se je slovenski geografiji zapisal z delovanjem v mednarodnih geografskih krogih in z utiranjem poti politični geografiji. Veliko je prispeval k prepoznavnosti Slovenije in slovenske geografije v mednarodnih organizacijah in tujih univerzah. O njegovem dejavnem mednarodnem delovanju ter vključevanju v Mednarodno geografsko zvezo in o zaupanju, ki si ga je kot strokovnjak za turistično in politično geografijo pridobil med kolegi z vsega sveta, največ pove dejstvo, da je kar osem let vodil komisijo za politično geografijo in je danes njen častni član in častni podpredsednik. Že v sedemdesetih letih je sodeloval z nemškimi in avstrijskimi geografi v okviru tako imenovane »münchenske socialno geografske šole«, kasneje je svoje delovanje prenesel na ameriške univerze.
Njegovo delo v mednarodnem okviru ni ostalo neopaženo in tako je dobil prestižni priznanji “Ambasador Slovenije v znanosti” in “Glasnik znanosti”, Avstrijska geografska zveza mu je podelila naziv častnega člana, je tudi član prestižne Mednarodne akademije turističnih študij. Doma je zasedal številne pomembne vodstvene položaje, trenutno je dekan Fakultete za turistične študije.

Na področju politične geografije je zavidljiv njegov opus študij o zamejskih Slovencih, o Slovencih v Ameriki in o politični geografiji Balkana. Izpostaviti je potrebno tudi njegov prispevek na področju geografije turizma, kjer je soavtor nagrajenega turističnega vodnika za Slovenijo, ki je samostojno državo pomagal umeščati na turistični zemljevid sveta.

In ne nazadnje, v slovensko geografijo je vnesel ameriško širino obravnavanja najrazličnejših tem in pa dobršno mero provokativnosti, ki ni bila značilna za njegove starejše kolege in učitelje, s katero je poskušal razgibati pogosto premalo živahne polemike o problemih geografije in sodobnega sveta.
Anton Gosar je s svojim delom obogatil slovensko geografsko misel z novimi in izvirnimi prispevki, razvijal in uveljavljal nove smeri geografskih preučevanj na področju politične in turistične geografije, predvsem pa je pomemben njegov prispevek k prepoznavnosti slovenske geografije v mednarodnem prostoru. S pisanjem turističnih vodnikov je posegel tudi na področje geografskega znanja v vsakdanjem življenju.

Nagrajencu se za njegov prispevek k razvoju geografije zahvaljujemo in mu želimo, da bi še naprej krojil razvojno pot naše vede.«
(Stanko Pelc, predsednik ZGS)

sliak 1 (Large) slika 2 (Large) slika 3 (Large)

Foto: ZGS

 


Iskanje